Monica Macovei despre cazul Vişinescu: „Am contribuit la posibilitatea trimiterii în judecată a acestuia”

Data publicării:
monica macovei

„În 2010 am scris o lege de modificare a Codului Penal, în care am făcut omorul imprescriptibil”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei sâmbătă la Digi24. Este motivul pentru care Alexandru Vişinescu poate fi anchetat astăzi de procurori pentru acuzaţiile de omor deosebit de grav, explică Monica Macovei.

O lege intrată în vigoare în 2012 şi dreptul internaţional susţin că nu se pot prescrie faptele care constituie infracţiuni de omor, a arătat europarlamentarul în emisiunea Kilometrul 0:

Este una din crimele împotriva umanităţii şi este imprescriptibilă, indiferent de data la care a fost comisă şi indiferent dacă la data la care a fost comisă era prevăzută în legislaţia naţională infracţiunea de genocid sau de crime împotriva umanităţii, ceea ce astăzi avem”, arată Monica Macovei.

Ea a arătat că a contribuit la posibilitatea trimiterii în judecată a lui Alexandru Vişinescu, întrucât în 2010 a scris o lege de modificare a Codului Penal prin care omorul a fost declarat imprescriptibil.

Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, a fost comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat între 1956 şi 1963, o perioadă în care represiunea comunistă împotriva disidenţilor ajunsese la apogeu. El este acuzat de genocid, după ce împotriva sa a fost depusă o plângere penală de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Primul martor audiat în accest caz a fost singurul supravieţuitor dintre deţinuţi: Valentin Cristea. Acesta a povestit cum a fost chinuit Ion Mihalache, cum se aplicau pedepsele sub comanda lui Alexandru Vişinescu şi cum frigul şi foamea completau tabloul sumbru din penitenciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri