Monica Macovei: Nu ştiu dacă anticorupţia va continua cu Iohannis

Data publicării:
monica macovei la jds

Nu știu dacă anticorupția va continua cu Iohannis. Am văzut numirea de la DIICOT, care nu mi s-a părut fericită”, a declarat, luni seara, la Digi24, europarlamentarul Monica Macovei.

„Am văzut cu toții prestanța acelui domn de la DIICOT Iași”, a spus Monica Macovei.

Daniel Horodniceanu, fost procuror-șef al DIICOT Iași în perioada iunie 2006 - iunie 2009, apoi iunie 2012 – 2015, a fost numit săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis în funcția de șef al DIICOT, rămasă vacantă după demisia Alinei Bica. Daniel Horodniceanu fusese propus pentru această funcție de Ministerul Justiției, în urmă cu o lună. Numirea lui Horodniceanu părea incertă, după ce șeful statului a cerut de la CSM stenograma interviului dat de procuror în cadrul procedurii pentru ocuparea acestei funcții. A doua zi după această solicitare oficială către CSM, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Daniel Horodniceanu, motivând că vrea să-l cunoscă personal.

Ați auzit de vreun mare dosar de crimă organizată la Iași, făcut de această filială? N-am auzit. Clanul Cordunenilor, parcă, e tot de la Iași. N-a fost anihilat, a fost prins așa, câte unul, din când în când. Așa se măsoară eficiența unui procuror-șef. Tu ești manager, conduci o instituție. Care e gradul de criminalitate din orașul respectiv, ce-ai făcut? L-ai scăzut de când ești procuror-șef? Dacă nu l-ai scăzut, dacă au înflorit clanurile, dacă a înflorit criminalitatea organizată, atunci nu ţi-ai făcut treaba și nu ai de ce să fii promovat. Dimpotrivă, trebuie să fii schimbat”, a explicat Monica Macovei.

Întrebată de ce președintele l-ar fi numit, totuși, pe Horodniceanu în funcție, Monica Macovei nu a putut da un răspuns, dar bănuiește o înțelegere între președinte și premier. „Cum am spus și în cazul pădurilor, eu cred că se ceartă de fațadă, nu cred că în realitate Ponta și Iohannis se ceartă pe subiectul ăsta”, a punctat Monica Macovei. „Defrișările pădurilor au fost tot transpartinice”, a adăugat europarlamentarul. „Nu știu de ce l-a numit, dar îmi ridică un semn de întrebare (...), pentru că cei din PNL anchetați, la fel ca și cei din PSD, nu doresc anticorupție (...) Au guvernat toți cu toți. Corupția, frauda, este transpartinică. Eu nu știu ce e în jurul lui (al președintelui – n.r.) și ce i se spune, dar n-am nicio îndoială că nici cei din PNL nu vor anticorupție”, a încheiat fostul ministru al justiției.

Președintele ar trebui să fie foarte atent la aceste numiri. Aceste numiri sunt foarte importante. La anul expiră, de exemplu, mandatul Codruței Kovesi de la DNA, expiră mandatul președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție. E foarte important ce face președintele. Poate respinge motivat propunerea. Un om care n-a făcut performanță, n-are rezultate, de ce să-l promovezi?”, a arătat Monica Macovei.

Citiți și:

Reacția lui Victor Ponta, după ce Daniel Horodniceanu a fost numit șef al DIICOT
Avizat pozitiv pentru şefia DIICOT. Întrebări incomode pentru Daniel Horodniceanu în timpul audierii la CSM


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri