Motivarea instanței. De ce a fost achitat Ludovic Orban

Data publicării:
20160411 orban dna 11 INQ Octav Ganea

Ludovic Orban a fost achitat, în primă instanţă, pentru acuzaţiile de corupţie întrucât doi dintre magistraţii Curţii Supreme au considerat că politicianul nu s-a folosit de funcţia din partid ca să obţină bani în campania pentru Primăria Capitalei. Cu totul altfel a văzut situaţia al treilea judecător din complet. Acesta a susţinut că Ludovic Orban trebuie condamnat: interceptările şi declaraţia denunţătorului confirmă că şi-ar fi folosit nelegal influenţa de lider de partid.

Procurorii anticorupţie au susţinut că Ludovic Orban s-ar fi folosit de influenţa de lider al Partidului Naţional Liberal atunci când i-a cerut bani pentru campania electorală omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

„Probele administrate infirmă această susţinere, dovedind faptul că, nici măcar aluziv, acesta (Ludovic Orban, n.r.) nu a "uzat" de influenţa dată de calitatea sa de lider politic”, se arată în motivarea ICCJ.

În faţa instanţei, Tiberiu Urdăreanu a susţinut că l-a perceput pe Ludovic Orban drept lider de partid, care ar fi putut avea influenţă asupra afacerilor viitoare.

Reporter: După aceste declaraţii, mai pot fi strângeri de mână cu domnul Urdăreanu?

Ludovic Orban: Suntem oameni. Suntem oameni, în primul rând.

Declaraţia omului de afaceri nu a fost credibilă pentru magistraţii care au considerat că politicianul trebuie achitat.

„Modul familiar în care martorul (Tiberiu Urdăreanu, n.r.) i se adresează, începând cu formula de salut ("Hei, salut!"), tonalitatea discuţiilor, modul de adresare (la per tu, pe numele mic sau folosind diminutive sau apelative), lejeritatea discuţiilor, tematica abordată nu demonstrează existenţa vreunui raport de inegalitate între inculpat şi martorul denunţător”, mai arată judecătorii.

Achitarea a fost decisă de doi dintre cei trei judecători din complet. Al treilea a considerat că Ludovic Orban ar trebui condamnat la un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei.

„Demersul inculpatului de a obţine suma de 50.000 de euro de la martorul denunţător, cu motivarea menţionată în rechizitoriu, a fost unul netransparent şi nelegal, acesta folosindu-şi influenţa funcţiei de conducere pe care o deţinea: prim-vicepreşedinte al unui partid politic”, se arată în motivarea opiniei separate.

Procurorii au contestat achitarea, iar procesul se va relua la Completul de 5 Judecători de la instanța supremă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri