Motivarea instanței: Lăsarea în libertate a presupușilor ucigaşi ai sirianului găsit în portbagaj ar tulbura mediul social

Data publicării:
biografie criminala Andreea Maria Patrascu sotie Moustafa Haj Saleh

Haj Saleh Moustafa

Există probe că lăsarea în libertate a inculpaţilor tulbură nu numai ordinea juridică, dar, în primul rând, mediul social, ocrotit de valorile sale fundamentale, prin normele dreptului penal şi procesual penal, această tulburare fiind susceptibilă de a se repeta în viitor, din cauza faptului că generează o stare de primejdie pentru raporturile sociale, pentru normala lor desfăşurare şi dezvoltare în interesul societăţii însăşi”, notează judecătorii în motivarea deciziei de arestare a soţiei sirianului şi a amantului acesteia, principalii suspecţi în acest caz.

Potrivit Mediafax, judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere gravitatea deosebită a faptei, determinată de rezultatul letal produs, de modalitatea concretă de comitere a crimei, constând în faptul că cei doi au acţionat împreună, „conjugându-şi acţiunile, după punerea în prealabil a victimei în situaţia de a nu se putea apăra, sporindu-şi astfel şansele de reuşită infracţională, dar şi de circumstanţele de comitere a acesteia”.

„Dacă pericolul pe care l-ar prezenta pentru societate lăsarea în libertate a inculpaţilor nu se presupune generic, ci trebuie dovedit, tot atât de evident este că nu putem susţine că nu există acest pericol pentru ordinea publică atunci când inculpaţii au produs prin fapta lor o încălcare a regulilor de convieţuire socială ca urmare a reacţiei declanşate de fapta comise”, se subliniază în motivarea deciziei.

Mai mult, magistraţii care au dispus arestarea celor doi presupus criminali au luat în calcul şi rezonanţa socială a acestei fapte, existând posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaţilor să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi să încurajeze alte persoane să comită fapte asemănătoare.

„În raport cu prevederile art. 5 din CEDO, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile de a crede că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a crede în posibilitatea săvârşirii de noi infracţiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal. Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că este îndeplinită şi această condiţie necesară detenţiei preventive a inculpaţilor”, conform documentului citat.

Asasinarea sirianului Haj Saleh Moustafa a fost plănuită de soţia lui şi de amantul acesteia cu două săptămâni înainte, timp în care, până să decidă să-i pună somnifere în mâncare, cei doi au luat în calcul să-l otrăvească cu sodă caustică sau să-l omoare în bătaie, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri