Motivările pedepselor din dosarul Microsoft

Data publicării:
ciocanel-1

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat condamnările date, în primă instanţă, pentru fiecare din cei patru inculpaţi.

În privinţa fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, condamnat la doi ani de închisoare, instanţa spune că, iniţial, acesta a încercat să creeze o aparenţă de legalitate cu privire la contractele de licenţiere, la care însă ar fi renunţat cu uşurinţă, spun judecătorii. Dorinţa de afirmare politică a avut câştig de cauză în faţa responsabilităţii pe care o avea în calitate de ministru.

Gabriel Sandu, 2 ani de închisoare

„Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicaţiilor, n.r.) a avut o încercare de a crea o aparenţă de legalitate, la care însă a renunţat cu uşurinţă, dorinţa sa de afirmare politică fiind mai presus de rolul şi responsabilitatea pe care o avea în calitatea sa de ministru.”

Sursa: Motivarea instanţei

În privinţa lui Dumitru Nicolae, cel care a primit o pedeapsă de un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii au considerat că acesta a avut o contribuţie redusă şi o putere mică în influenţarea factorilor de decizie care puteau fi implicaţi în semnarea contractelor de licenţiere.

Dumitru Nicolae, 1 an şi 6 luni cu suspendare

"În aprecierea criteriilor de individualizare va fi avută în vedere contribuţia redusă şi lipsa de putere de decizie în a influenţa factori decizionali în încheierea contractului cu licenţe Microsoft din anul 2009 a inculpatului Dumitru Nicolae."

Sursa: Motivarea instanţei

În ceea ce-l priveşte pe Dorin Cocoş, instanţa spune că acesta a fost liantul întregii afaceri, motiv pentru care a primit doi ani de închisoare cu executare. El s-a ocupat ca fiecare dintre cei implicaţi să-şi încaseze comisionul din afacere.

Dorin Cocoş, 2 ani de închisoare

„Contribuţia inculpatului Cocoş Dorin a fost aceea de a se asigura că fiecare dintre inculpaţii din prezenta cauză îşi va îndeplini partea de obligaţie în vederea încheierii contractului cu licenţe Microsoft, a stabilit contactele dintre inculpaţi şi martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, a avut grijă ca fiecare dintre inculpaţi să-şi încaseze comisioanele."

Sursa: Motivarea instanţei

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ - trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a luat în considerare faptul că acesta a fost cel care l-a influenţat pe fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, dar și atitudinea nesinceră, consideră judecătorii, pe care acesta a avut-o pe parcursul procesului.

Gheorghe Ştefan, 3 ani de închisoare

„Cu referire la inculpatul Ştefan Gheorghe, va fi avută în vedere poziţia din care şi-a exercitat influenţa asupra inculpatului Sandu Gabriel, rolul său major în a-l influenţa pe acesta (...) demersurile, diligenţele şi atitudinea constant proactivă în realizarea scopului final şi de asemenea atitudinea şi poziţia constant disimulatorie şi nesinceră abordată pe parcursul întregului proces penal."

Sursa: Motivarea instanţei

Sentințele în acest dosar au fost deja contestate, inclusiv de procurorii DNA, iar procesul se va relua la completul de 5 judecători al Curții Supreme.

ICCJ: Pedepsele, proporţionale cu implicarea

„Înalta Curte apreciază că pedesele vor fi stabilite într-o proporţie corespunzătoare implicării fiecăruia dintre inculpaţi (...) fără a ignora însă faptul că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din aceste contracte cu licenţe Microsoft au fost martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, titularii de drept ai acestor contracte.”

Sursa: Motivarea instanţei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri