Sari la conținut

Neculai Onțanu, trimis în judecată pentru luare de mită

Neculai Onțanu se află în arest preventiv de mai bine de două luni. Fostul primar a contestat măsura, dar ÎCCJ a decis să o păstreze doarece acesta ar fi cerut angajaților să nu dea procurorilor documente decât cu acordul său, iar apoi a plecat din primărie, tocmai pentru a întârzia demersurile anchetatorilor.

Procurorii susţin în referatul cu care au obţinut arestarea că Neculai Onţanu şi-a ameninţat subordonaţii că-i dă afară dacă le vor anchetatorilor actele necesare anchetei.

Tot în arest preventiv se află și Toma Șutru, fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2, acuzat de luare de mită și spălare de bani.

Avocata Loredana Radu, aflată în arest preventiv, este acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Radu Tudor, cercetat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani. 

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onțanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiară a unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. 

După ce titlul de proprietate a fost emis, Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, ce a fost transferată către avocata Loredana Radu și o altă persoană, interpuși indicați de Onțanu.

„În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu, la indicația acestuia. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, au constatat anchetatorii.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi lui Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a și fost ridicat.

„Pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului obținut în modalitatea descrisă mai sus, la data de 17.12.2008, inculpata Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului. De asemenea, inculpatul Radu Aurel a cesionat, la data de 06.02.2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro și a retras sumele astfel obținute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment”, se arată în comunicatul DNA.