Negocierile „Împăratului” cu lumea politică

Data publicării:
mihail vlasov mediafax

Domnule Vlasov, cum vedeţi pedeapsa primită în celălalt dosar? Patru ani de închisoare? Vi se pare o sentință dură? Vă aşteptaţi la o astfel de condamnare? l-au întrebat jurnaliștii.

„Mă aşteptam să mă condamne la moarte!” a răspuns fostul șef al Camerei de Comerț.

La începutul lunii martie, Mihail Vlasov tocmai aflase ca are o condamnare, dar si un nou dosar. Procurorii spun că fostul președinte al Camerei de Comerț a României, căruia cunoscuții i se adresau cu "Împăratul", a căutat sprijin politic la toate grupurile parlamentare pentru a trece o lege care urma să-i împlinească o veche dorinţă - preluarea Oficiului Naţional al Registrului Comerțului. Mihail Vlasov încerca să speculeze un moment politic favorabil. Chiar îi povestește unui apropiat că nu era la prima promisiune din partea politicienilor.

Mihail Vlasov: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.

Brânduţa Ştefănescu : Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar!

Mihail Vlasov: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu, şi acum prin Ponta!

(sursa: rechizitoriu DNA)

Unul dintre cei care i-ar fi promis sprijinul neagă însă orice implicare.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Săptămâna trecută am auzit că numele meu ar fi fost vehiculat într-un alt dosar. M-am uitat şi eu în transcrierile respective. Nu am văzut numele meu. Nu numai atât, n-am auzit în viaţa mea de domnul respectiv. Toate aceste speculaţii tind să cred că sunt parte dintr-o frumoasă campanie de discreditare”.

Mihail Vlasov părea însă încrezator în promisiunile liderilor politici.

Mihail Vlasov: Crin o să vină şi el. Da' vreau să-i spui lui Victor, vreau să spun ceva. S-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?

Interlocutor: Îhî.

Vlasov: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona (Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, n.r.) la el. Şi a zis că-mi dă Registrul fără... că asta i-a spus, ştii? I-a zis: „Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?" Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensu' ăsta şi i-l dau!" (sursa: rechizitoriul DNA)

Mihail Vlasov invoca în aceleaşi discuţii şi prietenia cu Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei la vremea respectivă, în prezent judecător al Curţii Constituţionale, dar şi faptul că are nevoie de toate partidele parlamentare pentru a trece de Legislativ.

Procurorii i-au audiat, în calitate de martori, pe parlamentarii care au semnat propunerea de lege. Printre ei, Alina Gorghiu. Actualul copreşedinte al PNL a susţinut că a semnat iniţiativa crezând că este susţinută de partid şi că nu şi-a pus niciodată problema cine a redactat-o.

„La data de 17.02.2015, martora Gorghiu Alina-Ştefania, deputat în Parlamentul României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat, că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului Martora declară că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formaţiunea politică din care face parte”. (sursa: rechizitoriul DNA)

Parlamentarul subliniază, într-un comunicat, faptul că are calitate de martor şi că a sprijinit ancheta procurorilor. „Nu am nicio calitate în dosarul Registrului Comerţului, alta decât aceea de martor. Cu această ocazie propaganda PSD rămâne fără una dintre direcţiile de manipulare şi dezinformare. În orice sistem juridic, calitatea de martor nu are nimic incriminator, chiar dimpotrivă. Nu acelaşi lucru l-aş putea spune despre cei care sunt învinuiţi pentru fapte de corupţie, care refuză să dea declaraţii şi pleacă în Turcia pentru a se opera”, spune Alina Gorghiu.

Şi Florin Iordache, cel care ar fi depus proiectul lui Mihail Vlasov în Parlament, a fost audiat în calitate de martor.

DNA susţine că un alt parlamentar, decedat între timp, ar fi fost mituit de Mihail Vlasov. Este vorba despre Mircea Grosaru, care ar fi primit un post la Curtea de Arbitraj Internaţional în schimbul susţinerii legii.

Proiectul a fost în final respins de Legislativ. 

Citiți și:

INTERCEPTĂRI. Mihail Vlasov, despre Victor Ponta: Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri