Sari la conținut

Nicuşor Constantinescu a fost eliberat. El fusese reţinut în Turcia. „Revin în țară mâine!”


ACTUALIZARE 17:00 Iată ce ne-a declarat avocatul său, Marius Mocanu: " Initial, într-adevăr, domnul Constantinescu a fost retinut de organele judiciare din Turcia ca urmare a faptului că împotriva dânsului se emisese mandat european de arestare şi în acelaşi timp o dare în urmărire internaţională, însă, în acest moment dânsul a ieşit din sala de judecată, unde a declarat în faţa unui judecător că oricum dorea să revină în România şi în acest context urmează să revină în ţară de bunăvoie în cursul acestei seri sau mâine de dimineaţă la ora 10 dacă nu mă înşel. Există un avion de la Istanbul spre Bucureşti. Probabil că va fi preluat de către autorităţile judiciare din România şi dus în faţa Tribunalului Bucureşti pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă."

"Vin în ţară nesilit de nimeni!"

În urmă cu puţin timp, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa ne-a comunicat că va reveni mâine în ţară. "Vin nesilit de nimeni acasa, joi 6 nov 2014, la Bucuresti, ora 12.40 pm. SUA au respins cererea de extradare a mea, eu am renuntat la RADIOTERAPIE, diminuindu-mi sansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostata. Am decis sa stopez minciunile DNA care sustin ca am fugit din Romania! Tocmai venirea mea va demonstra contrariul! Am drenul inca in pelvis din 18 iulie! Am nevoie de asistenta medicala", a transmis reporterilor Digi 24 Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

---------------------

ACTUALIZARE 14.48. Nicuşor Constantinescu a fost eliberat. Decizia a fost luată de judecătorii din Turcia, după ce preşedintele suspendat al CJ Constanţa a promis că se va întoarce în România, din Turcia, în această seară sau joi dimineaţă.


Nicuşor Constantinescu era dat în urmărire internaţională.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa se află în custodia poliţiei din Istanbul şi va fi dus la o instanţă pentru a se analiza cererea de extrădare a sa către România. Magistraţii din Turcia vor analiza documentele transmise de Ministerul Justiţiei şi autorităţile judiciare din România, precum şi documentele medicale şi urmează să ia o decizie privind confirmarea mandatului de urmărire internaţională emis pe numele lui.

După ce autorităţile turce vor încuviinţa extrădarea lui Nicuşor Constantinescu, în baza mandatului de urmărire internaţională, acesta va fi preluat de către poliţiştii români şi adus în ţară, au mai spus sursele citate.

Anterior, cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, fusese respinsă de autorităţile din Statele Unite.  

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, la începutul lunii septembrie, că există informaţii cu privire la locul în care se află Nicuşor Constantinescu, dar procedurile de extrădare nu sunt publice şi "orice risc de formă sau de fond riscă să prelungească procedura sau să o anuleze".

Radu Mazăre: Viza lui Nicuşor Constantinescu a fost prelungită cu trei luni

În 26 septembrie, premierul Victor Ponta spunea că Ministerul Justiţiei a efectuat toate demersurile în cazul lui Nicuşor Constantinescu, dar legislaţia americană este diferită de cea românească.

Magistrați: Nicușor Constantinescu a mințit

"Din ce ştiu eu de la ministrul Justiţiei, pentru că l-am întrebat, Ministerul Justiţiei a făcut absolut toate demersurile prevăzute de legea română şi legile internaţionale, nu pentru că ar fi vrut Ministerul Justiţiei, dar asta e obligaţia, vine Parchetul şi cu ordin de la judecată...s-au făcut. Care este rezultatul acestor proceduri ? Statele Unite au o legislaţie de alt tip decât a noastră", a spus Ponta, aflat la New York.

Premierul a adăugat atunci că Nicuşor Constantinescu nu se ascunde de justiţie

La începutul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Nicuşor Constantinescu cere Procurorului general al SUA respingerea oricărei cereri de arestare

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în mai multe dosare, se află de mai multe luni în SUA, la tratament pentru cancer de prostată.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Soluţia a fost menţinută în 7 august de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că "inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York", la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicuşor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate împotriva sa.

Trimis în judecată în trei dosare penale

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care președintele suspendat al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicuşor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat şi îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din șase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanță, o șalupă, cinci mașini, dar și aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declaraţii de avere.