NOUL COD PENAL. Avocatul lui Omar Hayssam spune că o parte din infracţiuni s-au prescris

Data publicării:
omar hayssam 5917119-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Am solicitat să luăm în discuţie aplicarea legii penale mai favorabile, potrivit noului Cod penal, şi a rămas să discutăm aceste chestiuni la termenul următor, în 10 martie. Sunt fapte reţinute în sarcina lui Omar Hayssam în acest dosar de infracţiuni economice, care parte dintre ele s-au prescris, cum ar fi cazul unor fapte aşa-zis de înşelăciune, fiind vorba despre schimbarea unor încadrări juridice, cum ar fi infracţiunea de delapidare. La infracţiunea de grup infracţional organizat se discută schimbarea unei încadrări juridice”, a spus avocatul Mihai Mareș, după termenul de judecată din dosarul cunoscut ca „Manhattan”, în care Omar Hayssam este acuzat de înşelăciune şi delapidare.

De asemenea, apărătorul lui Hayssam a amintit faptul că, potrivit vechiului Cod penal, infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave prevedea o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani,.

„Astăzi, avem infracţiunea de înşelăciune de la unu la cinci ani şi s-ar prescrie în 10 ani. În cazul acesta clar vorbim de o prescripţie a răspunderii penale. (...) În ceea ce priveşte infracţiunea de constituire de grup, există o lege specială cu privire la această infracţiune, care acum fapte se regăseşte acum într-un nou articol din noul Cod penal, care are alte încadrări, mult mai mici”, a adăugat avocatul, potrivit Mediafax.

La termenul de joi ar fi trebuit audiaţi cinci martori, însă aceştia nu au fost prezenţi în faţa instanţei, motiv pentru care judecătorul Tribunalului Bucureşti a acordat un nou termen - 10 martie.

Instanţa a stabilit că la viitoarele dezbateri vor fi luate în discuţie şi cererile avocaţilor de aplicare a legii mai favorabile, privind prescripţia unor fapte sau schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor de care sunt acuzaţi inculpaţi din dosar.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

În 2 august 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Omar Hayssam şi, în lipsă, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri