Noul Cod Penal. Ce cazuri de mare corupție ar putea fi închise și cine ar putea primi o pedeapsă mai mică

Data publicării:
ciocanel-7

Mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor ar putea fi închise odată cu intrarea în vigoare a noului Cod. Printre acestea se regăsesc dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, este acuzat de corupţie, dar şi unul dintre procesele în care Mihai Necolaiciuc este acuzat de delapidarea CFR. În ambele cazuri, faptele pentru care cei doi au fost puşi sub acuzare ar fi fost săvârşite la începutul anilor 2000.

Există şi dosare în care cei vizaţi de acuzaţii au fost deja condamnaţi în primă instanţă, iar noile reglementări i-ar putea ajuta să-şi reducă pedeapsa, dacă acuzaţiile ar fi admise definitiv.

Este cazul fostului ministru Relu Fenechiu. Acesta a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, pedeapsa minimă pentru abuz în serviciu potrivit actualei legi. Numai că Noul Cod prevede pedepse cuprinse între doi şi şapte ani pentru aceeaşi faptă, iar judecătorii s-ar putea orienta către o pedeapsă mai mică, chiar cu suspendare.

Sunt cazuri în care noile prevederi ar putea grăbi soluţionarea. În dosarul Rompetrol, în care este vizat, printre alţii, omul de afaceri Dinu Patriciu, nu va mai avea două căi de atac, în noul Cod fiind prevăzut doar recursul, nu şi apelul.

Profesioniştii au însă şi dificultăţi de interpretare a unor prevederi. Este cazul lui Adrian Năstase, pentru care Codul în vigoare este mai favorabil decât cel nou. Avocaţii fostului premier analizează noua lege, care prevede posibilitatea eliberării condiţionate după executarea a jumătate din pedeapsă, spre deosebire de o treime, cât prevede actuala legislaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri