Noul dosar al lui Sebastian Ghiță. Martor: Bani pentru campaniile PSD

Data publicării:
161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Banii ceruţi drept mită de Sebastian Ghiţă unor firme pentru a obţine contracte IT cu statul ar fi fost folosiţi în campaniile PSD din 2012 şi 2014, spun martori în cel mai nou dosar deschis pe numele lui Sebastian Ghiţă, deputatul fugar dispărut de 77 de zile. Între timp, au apărut primele reacții ale unor foști sau actuali demnitari ale căror nume au fost vehiculate în acest dosar.

Numărul contractelor pentru care ar fi intervenit Sebastian Ghiţă nu se cunoaşte cu exactitate. În schimb, martorii audiaţi i-au ajutat pe procurori să creioneze posibilele legături ale fostului deputat în aparatul de stat. Timp de șapte ani, între 2007 şi 2014, Sebastian Ghiţă ar fi primit mită de la mai multe firme.

Promiţând că va interveni la prim-ministrul României Ponta Victor Viorel, ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti”, se arată în declarația unui martor.

„Am stat de câteva ori de vorbă cu conducerea SIVECO care avea contractul în exclusivitate, dar contractul respectiv după părerea mea nu era respectat şi ne punea în mare pericol să nu ne respectăm angajamentul datei de început a plăţilor şi atunci i-am chemat la mine. Nu ştiu şi eu nu am auzit în acest caz de vreo intervenţie, vreo discuţie vreodată despre Sebastian Ghiţă, nici nu ştiam despre el”, spune fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără.

Victor Ponta nu a putut fi contactat. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, catalogează dezvăluirile drept „prostii” şi spune că toate licitaţiile din Sănătate sunt publice şi pot fi verificate.

Nu am avut niciodată niciun fel de relații cu Sebastian Ghiță. Sebastian Ghiță probabil mințea că dă ca să își poată rezolva propriile probleme”, a spus Eugen Nicolaescu.

La rândul lui, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că licitaţiile invocate nu au fost în mandatul său.

Cred că ar trebui să cereți explicații. Nu cred că e vorba de numele meu. Am văzut că era vorba de dosarul electornic al pacientului. Asta a apărut. Din câte îmi aduc aminte, cred că în 2013 s-a semnat, dar sigur nu în mandatul meu, a spus fostul ministru al Sănătății.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme spune că nu îl cunoaşte pe Sebastian Ghiţă.

Martorii din dosar mai susţin că fostul deputat şi-ar fi conturat profilul omului din umbră fără de care nu poţi reuşi.

„Practic, cine nu cotiza la Ghiţă Sebastian Aurelian nu putea câştiga proiecte în piaţa de IT, iar dacă totuşi le câştiga, atât semnarea contractelor, cât şi plăţile ulterioare aferente contractelor erau blocate până la momentul în care solicitările lui Ghiţă Sebastian erau onorate”, se arată în declarația unui martor cu identitate protejată.

Martorii au refăcut şi un posibil traseu al banilor.

„Din câte cunosc, aceşti bani îi erau necesari pentru alegerile din acel an şi anume pentru susţinerea campaniei PSD. Din această sumă, îmi amintesc că a fost achitată suma de 450.000 euro pe care, din ce-am auzit, a spus că o va folosi pentru susţinerea campaniei lui Victor Ponta”, se arată în declarația unui martor.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că procentul perceput de Sebastian Ghiţă ar fi fost de până în 10 procente din valoarea contractelor aranjate. În felul acesta ar fi strâns peste 50 de milioane de lei, bani pe care ar fi încercat să-i ascundă prin contracte fictive între firmele favorizate şi cele controlate de el. Printre firmele favorizate se numără Siveco România, Uti Systems şi Romsys. Sunt companii ai căror administratorii sunt anchetaţi deja pentru contracte suspecte cu statul. Unii dintre ei au fost deja condamnaţi.

„Un martor audiat la sfârşitul anului trecut le-a povestit procurorilor că înainte de a dispărea, Sebastian Ghiţă a spus într-o discuţie cu mai mulţi apropiaţi că ştie că urmează să i se deschidă un al cincicea dosar penal având în vedere că la DNA Ploieşti erau pe numele său mai multe denunţuri depuse de o serie de persoane. Mai mult, în cadrul aceleiaşi discuţii, Sebastian Ghiţă s-a arătat convins că de îndată ce-şi va pierde imunitatea de parlamentar urmează să fie arestat”, relatează Andreea Georgescu, reporter Digi24.

Pe 19 decembrie anul trecut, fostul deputat a dispărut. Semnalmentele lui apar în bazele de date ale poliţiştilor din întreaga lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri