Numărul românilor care denunţă corupţia este în creştere

Data publicării:
coruptie

Mii de medici, profesori şi funcţionari din administraţia publică au fost denunţaţi pentru că pretindeau bani ca să-şi facă meseria. În loc să plătească, românii apelează din ce în ce mai des la autorităţi. Aşa au ajuns ofiţerii DGA să facă aproape 2.000 de dosare anul trecut. Câteva sute dintre ele au vizat colegi de-ai lor, angajaţi ai Ministerului de Interne, care pretindeau mită ca să treacă cu vederea ilegalităţi.

Anul trecut, Direcţia Generală Anticorupţie a cercetat aproape 2.000 de persoane despre care avea informaţii că au cerut mită. 75% dintre acestea au fost trimise în judecată.

Din totalul inculpatilor, 16% sunt lucrători MAI. Trebuie spus, totuşi, că sunt şi aproape 200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne care au denunţat atunci când li s-au oferit sume de bani pentru a închide ochii la unele infracţiuni sau chiar şi-au denunţat colegii implicaţi în fapte de coruptie.

S-au înregistrat cu 14% mai multe petiţii prin care cetăţenii sesizau fapte de corupţie,” precizează Sarmizia Fetcu, purtător de cuvânt al DGA.

Chiar dacă tot mai mulţi români reclamă atunci când li se cere mită, ţara noastră continuă să fie percepută drept una dintre cele mai corupte din Uniunea Europeană. Se clasează pe locul 25 din 28.

Suntem într-o îmbunătăţire considerabilă a percepţiei. Sunte la egalitate cu Italia şi Ungaria, după Bulgaria şi Grecia. Acum vreo şase ani eram ultimii, efectiv,” spune Victor Alistar, director Transparency Romania.

Fiecare ar trebui să ia o atitudine în plan personal, să nu mai dea nimic la niciun medic nicio şpagă şi să denunţe oruice ştiu ei,” este de părere o bucureşteancă. 

Dăm mită, ca să ne rezolvăm diverse probleme pe unde ne ducem. La spital, la primărie, pe unde te duci,” adaugă o femeie.

Peste 10.000 de apeluri au fost primite anul trecut la linia verde anticorupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri