Numele lui Mircea Băsescu, vehiculat în mai multe scandaluri de presă

Data publicării:
mircea basescu cu chelia lui basescu

Acum patru ani, presa relata pe larg despre decizia fratelui preşedintelui Traian Băsescu şi a soţiei acestuia de a deveni naşii de botez ai nepoatei interlopului Bercea Mondial. Omul de afaceri a susţinut că a acceptat să fie naş la insistenţele lui Sandu Anghel, deşi nu îl cunoştea foarte bine la acea vreme.

Un an mai târziu, în presă apăreau informaţii, neconfirmate oficial, legate de faptul că Bercea Mondial ar fi recunoscut, într-o discuţie la telefon, că i-a oferit lui Mircea Băsescu 300.000 de euro pentru ca acesta să intervină într-un dosar de-al său.

Anchetatorii ar fi fost cei care ar fi furnizat informaţiile ziariştilor. Însă procurorul care instrumenta cazul a dezminţit toate detaliile din presă.

Vreau să vă informez pe dumneavoastră şi opinia publică că domnul Mircea Băsescu nu este implicat în acest dosar, că inculpatul Anghel Sandu niciodată nu a vorbit despre Mircea Băsescu nici în arest şi nici cu alte persoane, cu avocaţii săi”, spunea procurorul Eugen Iacobescu.

Ulterior, acesta a fost anchetat de CSM pentru că a făcut publice informaţii din dosar.

Nu a fost însă prima dată când numele lui Mircea Băsescu a fost invocat în legătură cu dosare penale. În 2011, el apare în interceptările din dosarul evaziunii din Portul Constanţa. Într-o discuţie, omul de afaceri i se plânge unuia dintre inculpaţii din dosar - fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Laurenţiu Mironescu - de faptul că nu se poate fura.

Convorbire M. Băsescu- L. Mironescu

Laurenţiu Mironescu: Domn'le să ştiţi că... cum să zic eu, ne faceţi nouă un serviciu pentru că nu se poate fura.

Mircea Băsescu: Da, asta e o problemă.

Laurenţiu Mironescu: Da, ştiţi? (...) Şi în ţara asta... În ţara asta e principalul lucru care tre să-l fac. Da... Asta-i situaţia, asta-i situaţia. Bine domnu comandant, mă bucur că v-am auzit. Numai bine, să trăiţi!

(SURSĂ: DNA)

La câteva zile după interceptare, Laurenţiu Mironescu a fost ridicat de procurorii DNA, alături de alte 27 de persoane, printre care şi senatorul Mircea Banias.

Un an mai târziu, numele fratelui preşedintelui apare într-un dosar instrumentat de DIICOT Braşov, în care Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, este acuzat de evaziune fiscală în afaceri cu petrol. Tot într-o convorbire telefonică, Mircea Băsescu se interesa despre soarta unui prieten.

Convorbire M. Băsescu- S. Blejnar

Mircea Băsescu: Da'. Ce facem cu prietenul meu?

Sorin Blejnar: Stăm pe loc tot aşa. Tot cum a fost, aşa rămâne.

Mircea Băsescu: Aoleu! Nasol!

Sorin Blejnar: E mai bine pentru el şi pentru noi! S-au complicat lucrurile!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri