O nouă condamnare la închisoare pentru Nicuşor Constantinescu

Data actualizării: Data publicării:
nicusor constantinescu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la patru ani de închisoare cu executare în dosarul achiziţiei unui elicopter pentru situaţii de urgenţă, în cadrul unui program transfrontalier. Decizia instanţei nu este definitivă. Constantinescu execută deja o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după ce a fost condamnat definitiv în două dosare.

Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la patru de ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi de Consiliul Judeţean Constanţa, obligându-l pe Nicuşor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri civile.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În luna iunie 2015, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, au precizat procurorii DNA.

Sursa citată a precizat că la data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Astfel, Nicuşor Constantinescu a plătit în mod nelegal din fondurile Consiliului Judeţean Constanţa aproximativ un milion de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În luna noiembrie 2014, Consiliul Judeţean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviaţiei Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord - pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - au murit.

Nicuşor Constantinescu execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după contopirea celor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. El mai are şi alte condamnări în prima instanţă şi alte dosare în care este judecat pe fond.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri