OLAF: Fraude de peste 230 de milioane de euro din fonduri europene

Data actualizării: Data publicării:
Euro Currency: Pile of 1 euro coins, close-up
Foto: Thinkstock

Date dezolante despre fraudarea fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2007 - 2013 vin de la Oficiul European de Luptă Antifraudă. Instituţia a constatat suspiciuni de fraudare a banilor europeni în 556 de proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Paguba constatată de instituţie în România ar fi de 231 milioane de euro.

Datele au fost dezvăluite de Departamentul pentru Lupta Antifraudă, instituție care reprezintă interfața cu Oficiul pentru Lupta Antifraudă.

În bilanțul pentru exercițiul financiar 2007-2013 se arată că au fost făcute peste 1.150 de acțiuni de control în urma sesizărilor venite de la DNA, DIICOT și celelalte instituții abilitate din România.

Peste 800 de controale au fost și finalizate. Rezultatul arată că în cazul a 556 de proiecte există suspiciuni de fraudă și alte nereguli.

Impactul posibilei fraude este de peste 231 de milioane de euro.

Cifrele au fost prezentate cu ocazia vizitei în România a directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler.

În raport este prezentat și un caz din România. Un consultant care nu este român dar care a lucrat pentru un proiect major de sănătate în țara noastră ar fi cerut mită de la cei care ar fi trebuit să contracteze respectivul proiect major.

El ar fi cerut 5% din valoarea contractelor. Printre finanțatorii acestui proiect a fost chiar Banca Europeană de Investiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri