Oliver Stan, atentatorul de la Iaşi, a fost audiat toată noaptea

Data publicării:
oliver stan big

Bărbatul care a încercat luni dimineaţă să arunce în aer un amfiteatru plin cu studenţi la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se află în arest. Procurorii l-au audiat pe Oliver Florin Stan mai multe ore pentru a descoperi motivele care l-au împins la acest gest. Cunoscut ca având probleme psihice, el a declarat că a încercat să transmită „ceva de la Dumnezeu”.

În jurul orei 1 noaptea, Oliver Florin Stan a fost dus în arestul IPJ Iaşi, iar procurorii nu au precizat cât va rămâne aici. Cel mai probabil, el va fi dus şi la Spitalul de Psihiatrie pentru o expertiză.

Luni, atentatorul a fost audiat de către procurori mai bine de opt ore la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi şi apoi alte câteva ore la Parchet. După ce au încercat să descopere ce l-a determinat pe tânărul din Iaşi să recurgă la acest gest, procurorii i-au percheziţionat locuinţa alte două ore. Anchetatorii au ieşit din apartamentul bărbatului cu doi saci cu probe, însă au refuzat să precizeze ce anume au confiscat.

---

La câteva ore după incident, conducerea Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” a anunţat că Oliver Florin Stan a urmat cursurile secţiei de Electronică în urmă cu mai mulţi ani, scrie Ziarul de Iaşi. „Atacatorul a fost studentul nostru, atât la licenţă, cât şi la master. Nu ştiu exact acum câţi ani, dar, judecând după vârsta lui, probabil acum vreo 15”, a precizat decanul pentru publicaţia citată.

Oliver Stan are şi un cont pe site-ul de socializare Facebook. La secţiunea „Despre mine”, este completată facultatea pe care a absolvit-o (Electronică şi Telecomunicaţii), liceul (Colegiul „Racoviţă”) şi locul de muncă: „God” (aprox. „pentru Dumnezeu”).

Bărbatul a pătruns luni dimineaţă în amfiteatrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, care funcţionează în Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Patru cadre didactice supravegheau 40 de studenţi din anul terminal care susţineau chiar atunci examenul de licenţă. Oliver Stan avea asupra sa un proiectil exploziv improvizat dintr-un obuz din al doilea Război Mondial, pe care pirotehniştii au reuşit să îl evacueze după şapte ore de strădanii.

Dacă bomba artizanală ar fi explodat în amfiteatru, toţi cei 40 de studenţi şi profesorii prezenţi şi-ar fi pierdut viaţa pe loc, spun pirotehniştii.

Problema cea mai mare era că voiam să spun ceva, voiam să spun ceva ca de la Dumnezeu. Dar n-am mai apucat”, a declarat atentatorul în faţa camerelor de filmat.

Digi24.ro a relatat pe larg evenimentele zilei de luni:

Atentatorul de la Universitatea Tehnică din Iaşi, internat de nouă ori la Socola

Atentatorul de la Iaşi fusese trimis acasă de medici, pe motiv că schizofrenia poate fi tratată la domiciliu

Marian Platonov, studentul care l-a imobilizat pe atentator: „L-am legat cu o curea a unui profesor”



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri