Omar Hayssam scapă de dosarul „IPRS Băneasa”. S-au prescris faptele

Data actualizării: Data publicării:
omar hayssam captura

Dosarul în care procurorii au investigat modul de privatizare a Întreprinderii de Piese Radio și Semiconductori (IPRS) Băneasa a fost clasat, după ce faptele s-au prescris. Figura cea mai importantă din acest dosar era omul de afaceri Omar Hayssam.

La fel ca dosarul Microsoft, dosarul „IPRS Băneasa” a fost instrumentat de procurorul DNA Mihaiela Iorga.

Cercetările în acest dosar au început cu peste zece ani în urmă, iar concluzia este de clasare având în vedere prescrierea presupuselor fapte penale.

Omul de afaceri sirian, încarcerat în prezent, era suspectat de înșelăciune și fals în acte.

DNA a arătat că, în cadrul procedurii de privatizare a fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductor (IPRS) Băneasa, au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea IPRS Băneasa.

IPRS Băneasa a fost înfiinţată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4% acţiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Băneasa şi-a încetat activitatea.

Hayssam a fost condamnat de instanțele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

Totodată, Hayssam a fost condamnat în 2015 de Tribunalul București la 23 de ani și patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea unor infracțiuni economice.

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în țară în anul 2013, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea.

Povestea privatizării IPRS Băneasa a fost relatată și de Digi24, într-o emisiune „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri