Omar Hayssam susţine că a vrut să revină de două ori în ţară, dar nu a putut

Data publicării:
omar hayssam 5917119-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Sirianul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak a făcut declaraţiile astăzi, la audierile de la DIICOT. Tot astăzi, tribunalul i-a dat mandat de arestare în dosarul Bucovina, în care este acuzat de delapidare.  

„A avut două încercări pentru a face tot ce e posibil legal pentru a ajunge în țară”, a spus avocata de la DIICOT reamintind că omul de afaceri a avut o condamnare „acolo unde a fost”.

În 30 iunie 2006, Hayssam - care are dublă cetățenie, română și siriană - a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

Potrivit avocatei, Omar Hayssam – care are o condamnare pentru terorism în România, în legătură cu răpirea unor jurnaliști români în Irak, în 2005 – este cooperant și dispus să-și îmbunătățească situația. El a arătat că în 2004, înainte de a fi deschise toate dosarele care îl vizează, a fost „promotorul principal într-o operațiune de salvare” a cinci marinari români care au fost judecați în Yemen pentru tentativă de omor. Hayssam susține, potrivit avocatei, că s-a dus personal și i-a adus din Yemen, în plus fiind și cel care a sponsorizat deplasarea.

Avocata Maria Slăvuică a confirmat că sirianul a cerut revizuirea unor dosare și a rămas că trebuie să ia legătura cu avocații. Cel mai probabil, îi va cere ajutorul avocatului Ion Cazacu (avocatul lui Adrian Năstase), dar deocamdată acesta este în concediu.

Maria Slăvuică a precizat însă că la audierile de la DIICOT de vineri nu s-a abordat subiectul fugii din țară a lui Hayssam, ci s-a discutat despre niște dosare din 2004.

Aceste dosare au fost conexate și lui Omar Hayssam i s-a adus la cunoștință punerea sub învinuire. Este vorba despre infracțiuni de spalare de bani, cu consecințe deosebit de grave, și asociere in vederea săvârșirii de infracțiuni.

Hayssam a spus că o să vrea și confruntări, dar deocamdată s-a vorbit la modul general, a adăugat Slăvuică.

Avocata a mai arătat că Omar Hayssam nu a dat nicio declaraţie scrisă, doar a semnat documentul de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor.

Hayssam își acordă 20 de ani pentru a discuta cu procurorii

Potrivit avocatului, Hayssam i-ar fi spus procurorului că perioada de 20 de ani în care va executa pedepsele primite acum reprezintă un timp suficient pentru a discuta cu organele de anchetă.

Maria Slăvuică a mai spus că Omar Hayssam a primit o pereche de ochelari, aşa cum solicitase miercuri în instanţă, şi a cerut să poată lua legătura cu soţia fratelui său, Carmen Omar, care este avocat.

Potrivit avocatului, procurorii au stabilit ca Hayssam să fie adus din nou la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în 20 august, însă, dacă acesta se hotărăşte să dea o declaraţie înainte de această dată, el poate fi adus în faţa anchetatorilor oricând doreşte.

Omar Hayssam a fost audiat vineri, timp de aproximativ o oră, la DIICOT, într-un nou dosar, sirianul fiind urcat ulterior în dubă, sub escorta trupelor speciale, pentru a fi dus înapoi în detenţie, la Penitenciarul Rahova.

El a fost arestat preventiv, vineri, în dosarul de înşelăciune şi delapidare, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii DIICOT.

Alături de Hayssam, în dosarul de înşelăciune şi delapidare a fost arestat preventiv, tot vineri, fratele acestuia, Mohamad Omar.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Omar Hayssam se află, din 23 iulie, în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova, după ce a fost adus în România pentru a-şi executa pedepsele din condamnările definitive de până acum, în timp ce fratele lui a fost arestat preventiv în lipsă.

Hayssam a declarat vineri, la judecarea propunerii de arestare preventivă, că dosarele sale sunt rezultatul faptului că s-a luat „de bun” că el este terorist şi că apoi toată lumea a ţinut cont de asta, fără să vadă şi binele făcut de el - „5.000 de locuri de muncă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri