Omul de afaceri Marian Iancu, condamnat la 12 ani de închisoare

Data publicării:
marian iancu captura

Decizia Curții de Apel este definitivă și a fost luată după un proces care a durat opt ani.

În spatele gratiilor ajung şi fratele său, Octavian Iancu, dar şi fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte zece ani de închisoare. Instanţa a decis, totodată, şi confiscarea prejudiciului adus statului - 35 de milioane de euro. 

Procurorii DIICOT, care au anchetat dosarul, susţin că omul de afaceri şi apropiaţi ai acestuia au prejudiciat bugetul statului cu aproape 1.400 de miliarde de lei. În primă instanţă, Marian Iancu primise o condamnare de zece ani de închisoare. Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, este cea care a dat decizia de astazi în dosarul Rafo.

Marian Iancu a fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că omul de afaceri şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1.356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Marian Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale.

Procurorii au arătat că bugetul a fost prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi prin TVA nelegal dedus în valoare de 550,3 miliarde lei. Marian Iancu este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional. El a fost arestat în februarie 2005. Două luni mai târziu a fost eliberat.

În noiembrie 2011, fostul patron al Politehnicii Timişoara a fost condamnat la zece ani de închisoare. Tribunalul Bucureşti a decis atunci şi condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la nouă ani de închisoare. Judecătorii l-au condamnat şi pe Constantin Mărgărit, la opt ani de închisoare. Imediat după sentinţă, Marian Iancu a declarat că hotărârea este o eroare a magistraţilor.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătoarea Camelia Bogdan a decis să îi pună lui Marian Iancu sub sechestru toată averea, atât proprietăţile personale, cât şi cele deţinute de compania pe care o controlează. Pe lista proprietăţilor puse sub sechestru se află şi cartierul general al omului de afaceri, evaluat la câteva milioane de euro. Mai mult, magistraţii au cerut ca procurorii DIICOT să verifice toate conturile celor inculpaţi în acest dosar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri