OUG pe legile justiției. Articolul care aruncă în aer activitatea DNA

Data actualizării: Data publicării:
DNA agerpres_7928426
Sigla DNA. Foto: Agerpres

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției produce un cutremur în sistemul judiciar. După o așteptare de 30 de ore, ordonanța a fost publicată, iar surprizele sunt de proporții. Prima consecință a ordonanței ar putea fi accea că niciun procuror DNA nu-și mai poate desfășura activitatea, potrivit ziare.com.

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Pe de altă parte, articolul 7 al OUG arată că „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Potrivit Ordonanţei adoptate ieri de guvern, începând de joi, adică poimâine, aproape 80 de procurori DNA, DIICOT şi din Parchetul General ar trebui să se întoarcă la unităţile de la care provin. Ei nu îndeplinesc noua condiţie de 10 vechime impusă prin această ordonanţă.

O primă reacţie a venit de la procurorul general Augustin Lazăr. „Această OUG a ridicat numeroase probleme funcţionale pentru Parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate care sunt în curs de analiză. Soluţiile vor fi identificate în zilele următoare. Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a sesiza Avocatul Poporului”, a spus procurorul general pentru Digi24.

Până acum, niciun oficial nu a explicat de ce a durat atât de mult să apară Ordonanţa în Monitorul Oficial.

DNA a cerut Consiliului Superior al Magistraturii lămuriri cu privire la modul în care se aplică noua Ordonanță de Urgență care modifică legile justiției, deoarece există suspiciunea că prevederile nu se pot aplica retroactiv.

Citiți și: 

OUG pe legile justiţiei. Moise Guran: „Avocatul Poporului nu va face nimic, i-au dat ce şi-a dorit”

Zegrean: „Nu cred că cineva va aplica ordonanța asta, nu suntem totuși într-o țară bananieră”

De ce e mai gravă OUG pe legile justiţiei decât Ordonanţa 13?

Cătălin Predoiu: "Mai există DNA?!. Răspunsul este nu, de azi nu mai există

OUG pe legile justiției. Reacția lui Augustin Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri