Ovidiu Tender, 12 ani şi şapte luni de închisoare. Condamnarea a venit cu câteva ore înainte de prescrierea faptelor

Data publicării:
ovidiu tender - 1692531-Mediafax Foto-Catalina Filip

Ovidiu Tender FOTO: Mediafax Foto

Actualizare 23.27. Ovidiu Tender a fost încarcerat la penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara, unde va sta în carantină timp de 21 de zile, după care i se va stabili regimul de detenție.

Poliţiştii s-au instalat în faţa proprietăţii deţinute de Ovidiu Tender lângă Timişoara imediat după anunţul condamnării omului de afaceri la 12 ani şi 7 luni de închisoare. Au aşteptat mai bine de două ore până când au au primit mandatul de executare a pedepsei. Ovidiu Tender a ieşit din vilă pe o uşă de serviciu şi a urcat imediat în maşina cu care a fost dus la Penitenciar. Cu jurnaliştii a stat de vorbă soţia lui.

„Este o luptă a DIICOT cu soțul meu pentru că a denunțat-o pe Alina Bica. Nici nu știu dacă regretă sau nu că a făcut acest denunț, înainte de a face acest autodenunț a primit 11 ani și patru luni și acum a primit 12 ani și șapte luni”, a spus Nicole Tender, soția omului de afaceri.


Dosarul Carom Oneşti a ajuns în instanţă în februarie 2006, când procurorii DIICOT au considerat că au strâns suficiente probe ca să demonstreze că rafinăria a fost prejudiciată cu 1.400 de miliarde de lei, printr-un circuit financiar complex şi, spun procurorii, ilegal. Artizanii devalizării CAROM sunt consideraţi omul de afaceri Ovidiu Tender şi principalul său complice, Marian Iancu, condamnat deja într-un alt dosar celebru - Rafo Oneşti - la 13 ani şi opt luni de închisoare.

„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian”, se arată în referatul procurorilor DIICOT.

Cei doi ar fi preluat ilegal controlul rafinăriei, iar apoi, cu ajutorul altor complici, au dirijat banii companiei către alte firme pe care le controlau. Deşi dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în 2006, prima sentinţă a venit abia la finele lui 2014. Ovidiu Tender a fost condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare, iar Marian Iancu - la 13 ani şi opt luni, ambii fiind găsiţi vinovaţi pentru înşelăciune şi spălare de bani. Alte cinci persoane au primit pedepse de până la şapte ani de închisoare. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată imediat.

În acest dosar apare şi numele fostei şefe anti-mafia, ea fiind chiar persoana care a instrumentat dosarul. Arestată pentru presupuse fapte de corupţie, Alina Bica a declarat că actualul şef-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, generalul Florian Coldea, i-ar fi cerut să-l scape pe Ovidiu Tender de închisoare. Generalul i-ar fi explicat că omul de afaceri poate fi folosit ca spion pentru că are contacte foarte bune în Africa.

I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute şi că o soluţie de achitare este exclusă”, a declarat Alina Bica.

Ea a făcut declaraţia după ce i s-a imputat faptul că a tărăgănat dosarul CAROM. Imediat după dezvăluiri, Ovidiu Tender a reacţionat. A denunţat-o la DNA că i-ar fi cerut bani pentru a-l scăpa de închisoare.

Ovidiu Tender este unul din cei mai bogaţi români, având afaceri în derulare pe patru continente. Din Orientul Mijlociu şi până în Africa, el are firme în domeniul energetic, servicii în industria petrolului și gazelor, prospecțiuni geologice, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură, turism și aviație. În 2003, Tender a fost cercetat de procurorii olandezi, în urma suspiciunilor că ar fi primit aproximativ 200 de milioane de dolari din partea consilierului special pentru Europa Centrală și de Est al secretarului general al NATO. Olandezul Willem Matser a fost arestat în 2003, sub acuzația de a fi implicat într-o amplă operațiune de spălare de bani. Banii, provenind din banca Santander din Bogota, Columbia, ar fi urmat să intre în conturile firmei Tender SA din Timișoara.



ACTUALIZARE 16.45. Avocatul lui Ovidiu Tender a spus că acesta aşteaptă decizia acasă.

"Nu vă faceţi probleme că ar fi plecat undeva. Probabil aşteaptă decizia acasă", a spus Veronel Rădulescu.

„Este un caz care a fost judecat într-un mod mai absurd decât cazul Voiculescu. Domnul Tender m-a întrebat de nenumărate ori: < pentru ce sunt chemat mereu la instanţă>, pentru că nici în ziua de azi Ovidiu Tender nu înţelege ce i se impută, faptele cum sunt descrise de DIICOT sunt în afara oricărei reguli juridice. Este aberant, e o zi neagră”, a spus avocatul omului de afaceri.

ACTUALIZARE 16.25. Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare.

Decizia este executorie imediat.

Totodată, Marian Iancu a primit 14 ani de detenţie. El este deja în spatele gratiilor, executând 12 ani de închisoare într-un alt dosar în care sunt suspectate fapte economice.

Instanţa a impus astăzi şi plata prejudiciului - peste 43 de milioane de euro. Judecătorii au dispus menţinerea sechestrului pe mai multe bunuri ale acuzaţiilor şi extinderea acestei măsuri asupra altor bunuri ale acestora.


În acest dosar, procurorii DIICOT spun că Ovidiu Tender, alături de Marian Iancu, ar fi preluat ilegal controlul companiei, pe care ar fi prejudiciat-o cu aproape un miliard şi jumătate de lei.

Dosarul Carom Oneşti este pe rolul instanţelor de judecată din 2006. 

Anul trecut, Ovidiu Tender a fost condamnat în primă instanţă la 11 ani şi patru luni de închisoare.

Marian Iancu FOTO: Mediafax Foto

În acelaşi dosar, omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la 13 ani şi opt luni de închisoare. De asemenea, cei doi, alături de ceilalți inculpați, trebuie să achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la începutul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM. 

Rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica, şefa DIICOT la acea vreme, care, ajunsă între timp în spatele gratiilor, a dezvăluit că prim-adjunctul SRI Florian Coldea i-ar fi cerut ca Tender să nu facă închisoare sau să primească o pedeapsă cu suspendare.  

Completul de apel de la instanța din București a examinat săptămâna trecută, în două termene, care au durat mai multe ore, atât concluziile procurorilor de la DIICOT, care au cerut pentru inculpați pedepse apropiate de cele mai mari prevăzute de lege, dar și concluziile apărătorilor, care au invocat o serie de nereguli ce ar fi avut loc pe parcursul acestui proces, ajuns la o primă hotărâre a Tribunalului București abia anul trecut.

Ovidiu Tender a fost condamnat pentru inițierea unui grup infracțional, înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Acuzații similare au fost formulate și în privința lui Marian Iancu.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri