Paradoxurile justiției. CSM: DNA a încălcat independența justiției

Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm.ro

FOTO: MediafaxFoto

CSM atrage atenția procurorilor DNA că au afectat independența justiției atunci când au reclamat o judecătoare de la curtea supremă pentru că nu a emis mandate de arestare pentru primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, și pentru omul de afaceri Abraham Morgenstern.

Este o poveste care datează din primăvară, iar decizia CSM nu are niciun efect juridic, este doar o mustrare publică.

Totuși, răspunsul DNA nu a întârziat. Procurorii susţin că sesizarea a fost trimisă respectând prevederile legii, iar conţinutul nu a fost făcut public. 


Comunicatul CSM:

„La data de 25.04.2014, DNA a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu posibila săvârşire a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi t) din Legea nr. 303/2004, de către doamna Cosma Rodica, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă a inculpaţilor Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi Abraham Morgenstern. Prin încheierea din camera de consiliu din data de 09.04.2014, pronunţată de instanţa supremă, a fost respinsă propunerea de arestare preventivă cu privire la cei doi inculpaţi, fiind dispusă luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia.

Demersul DNA a fost făcut public în presă şi a generat formularea unor comentarii cu privire la soluţia adoptată în cauză.

Sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare de către doamna judecător, Inspecţia Judiciară a dispus clasarea cauzei, constatând că nu există indicii de săvârşire a abaterilor disciplinare menţionate.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au reţinut că demersul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iniţiat anterior rămânerii definitive a soluţiei pronunţate în cauză, aduce atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu atât mai mult cu cât soluţia dispusă a fost menţinută în calea de atac. S-a mai reţinut că împotriva soluţiilor pronunţate de judecători pot fi exercitate căile de atac prevăzute de lege.

Potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr.317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

PRIN URMARE, PLENUL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII A APRECIAT CĂ SESIZAREA DIRECŢIEI NAŢIONALE ANTICORUPŢIE, ÎN MODALITATEA ÎN CARE A FOST EFECTUATĂ, ESTE DE NATURĂ SĂ ADUCĂ ATINGERE INDEPENDENŢEI SISTEMULUI JUDICIAR ÎN ANSAMBLUL SĂU”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri