Sari la conținut

Parchetul General sesizează CSM în privința declarațiilor lui Traian Băsescu

Comunicatul Parchetului General:

Având în vedere aprecierile emise în spațiul public de către domnul Traian Băsescu referitoare la dosarul penal care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să facă următoarele precizări:

Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției.

În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, potrivit art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.”

Fostul șef al statului a postat, sâmbătă, pe Facebook, un comentariu în legătură cu sechestrul pus pe terenul agricol al familiei cumpărat în comuna Nana, din județul Călărași, și spune că locuitorii din Nana suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”, a scris Traian Băsescu.

Reacţia fostului președinte vine la câteva zile după ce sechestrul asupra a peste 700 de hectare de teren agricol la Nana a fost făcut public. În această anchetă sunt vizate 12 persoane, foşti sau actuali membri din administraţia locală a comunei, suspectaţi că au retrocedat ilegal sute de hectare de teren în perioada 2005-2010.