Patru dintre cei mai bogaţi români, certaţi cu legea

Data publicării:
gruia stoica fb

Doi dintre ei, Ioan Niculae şi Ovidiu Tender, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, iar alţi doi - Gruia Stoica şi Dan Adamescu - îşi aşteaptă sentinţa definitivă în arest la domiciliu.

Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, potrivit topului realizat de revista Capital. Are o avere estimată la 1,1 miliarde de euro, adică aproape dublă faţă de fraţii Pavăl, care ocupă locul 3 în clasament. Ioan Niculae are afaceri în industria chimică, agricultură şi sport - este proprietarul echipei de fotbal Astra Giurgiu.

Problemele cu legea au venit însă pe filiera politică. Ioan Niculae a fost condamnat, în aprilie, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru că ar fi finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru prezidenţialele din 2009. Potrivit procurorilor, omul de afaceri a dat bani pentru campanie cu o condiţie: să poată influenţa decizia alegerii miniştrilor economiei şi a şefilor Romgaz şi Transgaz. Ţinta lui Ioan Niculae era, spun procurorii, să obţină gaze ieftine pentru firmele sale, care sunt mari consumatori de energie.

Următorul condamnat de pe lista milionarilor este Ovidiu Tender. Omul de afaceri cu o avere estimată la 550 de milioane de euro a primit 12 ani şi 7 luni de închisoare, pentru înşelăciune şi spălare de bani. Ovidiu Tender este acuzat că ar fi preluat ilegal, alături de Marian Iancu, controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.

În top mai sunt alţi doi oameni de afaceri care aşteaptă decizia definitivă a instanţelor de judecată. Gruia Stoica, patronul GFR, compania care a vrut să cumpere de la stat CFR Marfă, şi Dan Adamescu, acţionarul majoritar al Astra Asigurări, aşteaptă deznodământul proceselor în arest la domiciliu.

Gruia Stoica a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. Potrivit procurorilor, acesta i-ar fi dat avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi firma acestuia, Grup Feroviar Român.

Dan Adamescu a primit patru ani si patru luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de intervenţii în cauze de insolvenţă. Adamescu este acuzat că ar fi dat mită 20.000 de euro unor judecători pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri