Percheziții DIICOT în toată țara. Una din firmele vizate este a lui Gyorgy Frunda

Data actualizării: Data publicării:
IMG 2

68 de percheziții au fost făcute miercuri de procurori DIICOT și ofițeri de poliţie judiciară în toate județele din țară și în Capitală, într-un dosar de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. Prejudiciul în dosar este estimat la 10 milioane de lei. Una din firmele vizate este deținută de Gyorgy Frunda, dar fostul șef al UDMR nu are nicio calitate în dosar.

ACTUALIZARE. Una dintre cele două firme vizate de percheziţia DIICOT privind presupusa fraudă de 10 milioane de lei din Sănătate este deţinută de fostul lider UDMR Gyorgy Frunda, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Acesta a avut mai multe mandate de senator şi a fost chiar candidatul UDMR la preşedinţia României.

Gyorgy Frunda nu are nicio calitate în acest dosar. Firma vizată de acţiunea penală este deţinută de acesta, dar administrată de altă persoană.


Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2013 „mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv)”.

„În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind  încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, mai arată anchetatorii.

„Reprezentanții societăților vizate  în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat,  livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză”, mai arată procurorii DIICOT.

Într-o primă fază, la audieri urmează să ife aduse circa 50 de persoane.

„Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de  Operațiuni Speciale Tg. Mureș. Acţiunea este efectuată  cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Sibiu. La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai precizează DIICOT.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri