Peste 100 de magistraţi, condamnaţi pentru corupţie în mai puţin de zece ani

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-3

Cei mai mulţi dintre judecătorii şi procurorii investigaţi de DNA au fost condamnaţi. Chiar dacă unele pedepse au fost cu executare, iar altele doar cu suspendare, cariera în magistratură a celor care ar fi trebuit să apere legea a luat sfârşit.

Luare de mită. Abuz în serviciu. Trafic de influenţă. Sunt cele mai frecvente infracţiuni comise de cei condamnaţi.

Între 2005 şi 2012 au fost peste 50 de magistraţi. În 2013 - 25, iar în 2014, în prima jumătate de an, 20. Aproape 100 de magistraţi în nouă ani, cât o întreagă generaţie de magistraţi care ies pe porţile Intitutului Naţional al Magistraturii (INM).

Au fost plimbaţi asemenea unor infractori comuni cu duba poliţiei şi păziţi de mascaţi. Înainte să fie prinşi, au soluţionat zeci de dosare. Cu mâna lor au eliberat ori au trimis după gratii sute de inculpaţi. Inevitabil, există voci care pun la îndoială acele decizii. În ochii Occidentului, România a avut de suferit din cauza lor.

Dar nu sunt numai ei. În ultimii doi ani, procurorii anticorupţie au început şi alte anchete. Judecători care sunt acuzaţi că au primit bani sau alte foloase pentru decizii favorabile în diferite dosare. Stan Mustaţă, spre exemplu. Acuzat de luare de mită. Trebuia să judece dosarul ICA al lui Dan Voiculescu. Alina Bica, cel mai nou dosar, unic în istoria DNA. Şefa DIICOT este acuzată de abuz în serviciu, împreună cu alte persoane ar fi prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro. Lista poate continua. Oamenii sunt diferiţi, dar faptele mereu aceleaşi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri