Pivniceru: Membrii CC să fie numiți de Parlament, guvern și puterea judecătorească

Data publicării:
mona 20pivncieru 20resize 20mediafax 20foto 20stefan 20micsik-56768

„Felul în care este organizată CC în prezent, din şase reprezentanţi ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului, şi trei ai Preşedinţiei, rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor", a afirmat Pivniceru, propusă de Senat pentru a fi membru al CC, relatează Mediafax.

Ea a arătat că formula de desemnare a componenţei Curţii Constituţionale trebuie să fie stabilită, în urma modificării Constituţiei, prin algoritmul „trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti".

„Acest organism situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti, pentru că, cred eu, numai în această formulă s-ar asigura echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat. Formula aceasta nu este o inovaţie, sunt mai multe state care au inclus în compunerea CC alături de Legislativ şi Executiv şi puterea judecătorească", a spus Pivniceru.

Ea a mai spus că în spiritul Constituţiei şi al principiului echilibrului între puterile statului ar trebui ca şi Curtea Constituţională şi "puterea judecătorească să nu poată să îşi extindă sau să îşi aroge competenţe în plus".

Întrebată de jurnalişti referitor la numirea lui Daniel Morar de către preşedintele Băsescu în cadrul CC, Pivniceru a refuzat să răspundă direct, răspunzând tot cu o întrebare: "Discutaţi despre proiectul viitoarei Constituţiei cam ce valenţe profesionale ar trebui să aibă candidaţii?".

Echilibrul între puterile statului

De asemenea, întrebată de ce crede că preşedintele României nu ar mai trebui să facă numiri în Curtea Constituţională, ea a răspuns că este vorba de echilibrul între puterile statului.

„Pentru că în mod tradiţional, în orice stat democratic, sunt trei puteri care trebuie să se afle în echilibru. În aceste trei puteri, fiecare putere trebuie să îşi propună trei candidaţi sau câţi or fi ei în mod egal, să asigure controlul reciproc şi separaţia puterilor", a afirmat ministrul Justiţiei.

Întrebată dacă propunerea sa, care va fi transmisă şi comisiei parlamentare de modificare a constituţiei şi forumului constituţional al societăţii civile, a fost discutată în cadrul USL, Pivniceru a răspuns că "nu".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri