PNL cere eliminarea articolului din Codul Penal care sancționa pe cei care făceau declarații critice la adresa magistratilor

Data publicării:
alina gorghiu -Mediafax Foto-Andrei Alex Moise

Iniţiativa legislativă semnată de Scutaru, Gorghiu, preşedintele PNL Crin Antonescu, dar şi cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abrogă articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Semnatarii au menţionat că solicită adoptarea propunerii legislative în procedură de urgenţă, astfel încât să intre în vigoarea înainte de 1 februarie 2014.

Argumentele prezentate de Scutaru şi Gorghiu vizează faptul că respectivul articol ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin legea fundamentală şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Dispoziţia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informaţii publicului", motivează iniţiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

Prin acest proiect cred că am fost consecvenţi cu tot ce înseamnă valorile liberale. Eu sunt absolut convinsă că pe un proiect care practic elimină orice fel de suspiciune de presiune asupra libertăţii de exprimare, vom avea susţinerea nu doar a PSD ci şi a celorlalte grupuri parlamentare”, a declarat Alina Gorghiu, deputat PNL. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri