Sari la conținut

PNL sesizează legea plagiatelor la CCR

Liberalii contestă la Curtea Constituţională legea care modifică ordonanţa plagiatelor. Legea, votată luni, reducea atribuţiile CNATDCU (Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare).

ciocanel ccr

Nu este singura cale de atac a liberalilor. Aceștia vor să introducă în Parlament și un proiect de abrogare a acestei legi care a fost adoptată de Parlament. Suntem însă în faza în care proiectul poate fi atacat la CCR, înainte de a merge la promulgare.

Dacă judecătorii CCR le vor da dreptare liberalilor, legea nu va mai merge la promulgare.

Modificările aduse în Senat schimbă radical modul de analiză a tezelor de doctorat. În acest moment, constatarea unui plagiat se face de către CNADTCU, organism care funcționează în cadrul Ministerului Educației. Astfel, o sesizare privind un eventual plagiat merge la Ministerul Educației, care o transmite la rândul său către CNADTCU. Reprezentanții Consiliului iau decizia finală, iar ministrul nu face altceva decât să semneze un ordin, adică să îndeplinească o formalitate.

Prin modificările aduse de senatori, universitățile ar urma să fie cele care oferă, dar și cele care retrag titlul de doctor. În fața CNADTCU se va ajunge mult mai greu, după mai multă birocrație, iar CNADTCU ar fi mai degrabă un organism de apel. Membrii CNADTCU s-au plâns că practic Consiliul este scos din joc, iar președintele Viorel Barbu și-a dat demisia.