Politico remarcă o diferență majoră între Kovesi și ceilalți doi candidați, după audierile în comisia LIBE

Data publicării:
kovesi 180228_BILANT_DNA_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Politico scrie despre candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European și remarcă faptul că audierea lui Kovesi s-a diferențiat față de audierile celorlalți doi candidați, François Bohnert, din Franța, și Andrés Ritter, din Germania. 

kovesi 180228_BILANT_DNA_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Citește și:

„Spre deosebire de cei doi, Kovesi nu are sprijinul țării sale, din cauza punerii sub acuzare a politicienilor corupți de rang înalt. Munca ei a transformat-o într-un erou al campaniei anti-corupție, însă guvernul României acuză instituția pe care aceasta a condus-o că a încălcat legea și a demis-o din funcție anul trecut”, scrie Politico. 

„La audierea în comisie, discursul de început al lui Kovesi a fost aplaudat. Ea a afirmat că procurorii trebuie să aibă coloană vertebrală și a vorbit despre experiența sa în a lucra sub presiuni”, adaugă publicația. 

„Problema pentru doamna Kovesi a fost probabil faptul că guvernul din țara ei a făcut campanie împotriva sa și nu a arătat niciun fel de sprijin, lucru vital la nivelul Consilului”, a declarat un diplomat european citat de Politico. 

Campania contra lui Kovesi a fost criticată de mai mulți membri ai Parlamentului European. 

„Suntem dezamăgiți de atacurile la adresa unuia dintre candidații selectați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, atacuri lansate de autoritățile din România. Există îngrijorări cu privire la faptul că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecție”, i-au transmis într-o scrisoare Guy Verhofstadt și Sophie in 't Veld, din  grupul european ALDE, președintelui Parlamentului European Antonio Tajani.

Politico mai notează și că, cel mai probabil, controversele din jurul lui Kovesi l-au avantajat pe candidatul Franței. 

Laura Codruța Kovesi a obținut 12 voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European, situându-se pe primul loc. Ea este urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi.

Laura Codruța Kovesi află miercuri dacă are șanse să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European are miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) este programată reuniunea extraordinară a Comisiei, când se va vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri