Polițist, trimis în judecată. Și-a însușit peste o sută de amenzi

Data actualizării: Data publicării:
masini trafic politisti control_fb politia romana

Un fost agent de poliţie rutieră din Vâlcea a fost trimis în judecată, după ce timp de aproape doi ani nu a făcut demersuri pentru executare silită în cazul a zeci de persoane pentru care nu primise dovada plăţii amenzilor, creând astfel un prejudiciu de peste 14.000 de lei. De asemenea, el nu a predat sumele primite de la şoferii sancţionaţi, însuşindu-şi contravaloarea a peste 100 de amenzi, iar prejudiciul în acest caz depăşeşte 22.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vâlcea au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului Tribunalului Vâlcea a dispus trimiterea în judecată, în libertate, a unui fost agent de poliţie rutieră de la Poliţia oraşului Băile Olăneşti, pentru infracţiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, delapidare, în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Anchetatorii au stabilit că în vara anului 2015 bărbatul a pretins şi primit suma de 1.000 lei de la o persoană din oraşul Băile Olăneşti, sub pretextul că îi va achita o amendă aplicată de poliţie, iar ulterior şi-a însuşit banii. „Pentru a menţine în eroare persoana vătămată, inculpatul a întocmit în fals o chitanţă prin care atesta în mod nereal plata respectivei amenzi, chitanţă pe care a remis-o rudelor contravenientului şi care a fost depusă la Primăria Băile Olăneşti, unde, fără a avea cunoştinţă de faptul că este falsă, funcţionarii acelei instituţii nu au mai întreprins demersurile de executare silită a sumei de 1000 lei reprezentând valoarea amenzii contravenţionale, modalitate în care această instituţie a fost prejudiciată cu suma respectivă”, se arată în comunicat.

De asemenea, anchetatorii DGA au mai aflat că, în perioada ianuarie 2015-septembrie 2016, în calitate de agent de poliţie rutieră, bărbatul nu a făcut demersurile transmiterii în debit pentru executarea silită în cazul a 29 de procese-verbale de amendă, pe care le întocmise personal şi pentru care nu primise dovada plăţii amenzii. Astfel, el a produs un prejudiciu de 14.382 de lei bugetelor localităţilor de domiciliu ale celor amendaţi.

Totodată, în aceeaşi perioadă a încasat pe loc contravaloarea minimului amenzilor aplicate prin alte 122 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor pe care le-a întocmit în calitate de agent de poliţie rutieră, iar sumele respective nu le-a predat, conform prevederilor legale, ci şi le-a însuşit în interes personal, modalitate în care a fost creat un prejudiciu de 22.298 de lei.

În 18 noiembrie 2016, poliţiştii au făcut cinci percheziţii domiciliare în Vâlcea, iar la locuinţa bărbatului au fost găsite şi ridicate patru cartuşe cu glonţ, care aveau caracteristicile celor folosite pentru arma din dotare, cartuşe care erau deţinute ilegal. Pe parcursul cercetărilor, persoanele vătămate s-au constituit parte civilă în cauză, iar procurorul a dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor fostului agent de poliţie în vederea recuperării prejudiciului.

În prezent, poliţistul nu mai activează în structura MAI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri