Polițiști, urmăriți penal pentru mușamalizarea unui incident în trafic

Data publicării:
CATUSE 2 20-1

Procurorii anticorupție arată, în ordonanțe că, cei doi agenți de poliție, George Ghelase și Virginel Sasu, în calitate de agenți de poliție, după ce au intervenit la o altercație în trafic, au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fișa intervenției la eveniment „112”), pe care le-au întocmit și semnat cu acel prilej.

În cele două documente, polițiștii au spus că agresorul era o persoană neindentificată, când în realitate victima l-a identificat ca fiind un fost ofițer de poliție, care deținuse anterior o funcție de conducere în IPJ Brăila.

De asemenea, după ce a ieșit la iveală identitatea agresorului și Petru Mihăiță Coadă, la acea dată șef adjunct în Poliția Municipiului Brăila, a exercitat „demersuri abuzive” asupra unui subaltern ca să îl determine să falsifice fișa de eveniment și să scrie că nu se cunoaște identitatea agresorului. 

Inițial, agentul de poliție respectiv s-a conformat ordinului ilegal și a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fișă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informațional polițienesc.

În aceeași zi, Petru Mihăiță Coadă i-a prezentat șefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat și nici nu existau posibilități obiective de identificare a sa.

Cu toate că, la acel moment, fostul șef adjunct al Poliției din Brăila știa identitatea agresorului, a încercat să îl convingă pe șeful său să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă.

„Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coadă Petru Mihăiță a vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliție căruia i-a ordonat să menționeze aspecte neadevărate în fișa de eveniment, precum și interesele legitime ale Poliției municipiului Brăila ( respectiv efectuarea de activități de cercetare penală în raport de situația de fapt reală, precum și întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului – activități ce se circumscriu interesului general al justiției penale)”, se arată în comunicatul DNA.

Totodată, Coadă a mai încercat să îl scape pe agresor de răspunderea penală pentru respectivul incident, dar și să îngreuneze cercetările.

Petru Mihăiță Coadă va fi prezentat, marți, Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri