PORTRET. Dan Voiculescu, capitalist post-decembrist. De la dosarele Securității, la mass-media și afaceri cu statul român

Data publicării:
voikulescu

Unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri şi politicieni ai României, Dan Voiculescu, a fost deconspirat drept colaborator al Securității, sub numele de cod „Felix”.

Aproape imediat după căderea comunismului, în 1992, Dan Voiculescu a făcut primii paşi în politică înfiinţând Partidul Umanist Român, cunoscut azi sub numele adoptat în 2005: Partidul Conservator. Grație aliaților de la PSD, D. Voiculescu a obținut de-a lungul timpului, trei mandate de senator, fiind, în două rânduri, vicepresedinte al Senatului.

La scurt timp după intrarea în politică, Dan Voiculescu a pus bazele şi primei sale afaceri media: Jurnalul Național și Antena 1, au fost lansate în 1993, Antena 3 a început să emită în 2005. Trustul Intact a fost calificat de nenumărate ori drept un vehicul de comunicare pentru interesele politice ale patronului.

Unul dintre cei mai bogați români

În afaceri, traseul lui Dan Voiculescu este mai puțin transparent. A fost acuzat că și-a construit imperiul cu banii fostei Securități, lucru pe care le-a negat constant.

Susține, în schimb, că salariul de 5000 de dolari pe lună, pe care îl avea înainte de 1989, i-a oferit capitalul necesar pentru primele investiții. Cert este că, în acest moment, Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată de publicațiile de specialitate la sute de milioane de euro.

„Eram în Bucureşti, lucrăm că director general al firmei Crescent, reprezentanța din Bucureşti, aveam un salariu foarte mare pe vremea aceea, de vreo 5.000 de dolari pe lună, care era un salariu fabulos. A existat şi în România o categorie, printre care mă număr şi eu, care, rămânând în România, au lucrat pentru multinaţionale şi am gustat din capitalism înainte de a avea capitalismul în România. Au învăţat şi ei, respectiv eu, anumite lucruri fără să lucreze afară. Această categorie este principala categorie reală de capitalism românesc”, spunea Dan Voiculescu, în documentarul „ Kapitalism - Rețeta noastră secretă”.

În ultimii ani, Voiculescu a decis să se retragă, cel puţin formal, din prim-planul politicii, dar și al afacerilor. În 2012, a renunţat la funcția de președinte al Partidului Conservator şi a demisionat din Parlament doar pentru a obține un nou mandat de senator în alegerile din toamna aceluiași an și a demisiona din nou din Senat, la începutul lui 2013.

Astfel, dosarul ICA s-a mutat de mai multe ori, în câteva luni, între diverse instanțe. În paralel, mai toate afacerile sale au fost trecute pe numele fiicelor sale, Camelia și Corina.  

La capătul a aproape şase ani de judecată, ziua de vineri, 8 august, marchează punctul final în procesul ce vizează privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Este momentul în care Dan Voiculescu află sentinţa în dosarul în care este acuzat detrafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri