Povestea lui Izidor Ruckel, copilul scăpat din căminul groazei

Data publicării:
izidor ruckel

Izidor Ruckel are 36 de ani şi este unul dintre miile de copii care au crescut în căminul pentru minori cu boli irecuperabile din Sighetul Marmaţiei. Până la vîrsta de 11 ani Izidor a trăit la Sighet în condiţii greu de imaginat astăzi. Amintirile din acea vreme îl urmăresc şi acum: mâncare proastă şi bătăi din nimic.

Cea mai mare parte din amintiri de la Sighetul Marmaţiei am. Am crezut că o să mor într-o noapte pentru că n-am putut să am grijă de copii ca şi un infirmier şi nu i-a plăcut unei femei cum am ajutat, cum am lucrat şi m-a bătut cu o matură, aşa de mult, pe mine şi un băiat pe care îl chema Ciobi, am crezut că mor”, povestește Izidor Rucker.

Izidor spune că regimul era foarte strict. Erau treziţi la ora 6, iar timp de două ore, până la micul dejun, toţi copiii erau ţinuţi dezbrăcaţi în baie până îngrijitoarele făceau curat. Primeau medicamente care îi sedau. Izidor îşi aminteşte că de fiecare dată când i se administrau aceste medicamente i se făcea rău.

Câteodată, când eu am fost rău, mi-au dat și mie medicamente la orfelinat și în fiecare timp cât ne-am luat medicamente mi-a fost foarte rău, am vomitat, am fost amețit. Am crezut că nu mai pot să trăiesc și că o să mor”, spune Izidor.

Izidor a avut noroc şi a scăpat din infern. A fost adoptat de o familie de americani.

Nu toţi copiii au avut însă o şansă. Specialiştii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au descoperit că cel puţin 10.000 de copii au murit din cauza relelor tratamente la care au fost supuşi în aceste instituţii ale groazei.

În trei din cele 26 cămine-spital pentru minori cu boli irecuperabile, 771 de minori au murit între 1987-1991. Responsabili ar fi în jur de 100 de persoane, de la infirmieri la directori.

La mai bine de 25 de ani de atunci, IICMER cere Parchetului General să le facă dreptate acelor copii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus la Parchetul General o sesizare penală privind tratamentele neomenoase aplicate în perioada comunistă în căminele spital din Cighid, Păstrăveni şi Sighed, care au avut drept urmare moartea a 771 de minori. 771 o cifra provizorie”, a precizat Radu Preda, președintele executiv al IICCMER.

Deci gândiţi-vă că sunt peste 10.000 de victime ale sistemului, nu ale unor oameni. De altminteri, aceasta este prima plângere dintr-o serie mai largă, pe care o dorim încheiată anul viitor, de sesizări penale privind crime sistematice și sistemice”, a precizat Radu Preda.

Cercetătorii au documente şi mărturii din care reiese că minorii erau ţinuţi în haine murdare şi în propriile fecale, în camere pline de mucegai. Parchetul General a încadrat dosarul direct în penal.

Citiţi şi: Sesizare penală pentru moartea a 771 de copii în trei cămine-spital, în perioada comunistă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri