Povestea profesorului român închis de cinci ani în China pentru 80 de dolari. Detalii cutremurătoare despre torturile la care era supus

Data actualizării: Data publicării:
profesor china

Profesorul român condamnat în China pentru o fraudă de 80 de dolari "este supus unor torturi permanente" în Penitenciarul de Maximă Securitate din Shanghai şi este hotărât să intre în greva foamei, susţin avocaţii săi.

„Până în ziua de azi, cetățeanul român Marius Balo este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai. Toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. În ultimele conversații telefonice pe care le-am avut cu clientul nostru, ne-a spus că este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-și asigura hrana: două linguri de orez. În aceste condiții, el este hotărât să declanșeze greva foamei, ceea ce ne face să fim extrem de îngrijorați pentru starea lui fizică și psihică, fiind clar că este nevoie ca statul român să intervină urgent, făcând nici mai mult, nici mai puțin, decât datoria sa față de propriii cetățeni”, spune avocatul Eugen Iordăchescu, pe pagina de Facebook a casei de avocatură.

Ministrul Justiției a anunţat ieri că a făcut un prim demers în cazul lui Marius Balo, profesorul universitar român condamnat la închisoare în China.

În urma scrisorii trimise de reprezentanți legali ai profesorului Marius Balo, Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic în acest caz”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Povestea care a dus la încarcerarea lui Marius Balo

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing.

În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni.

În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii, susţin avocaţii profesorului român.

Clujeanul a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv în condiţii inumane, afirmă apărătorii acestuia: „În China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.

Între timp, familia lui a plătit amenda la care fusese condamnat.

Avocaţii lui Marius Balo spun că, începând cu 2017, au făcut demersuri repetate către Ministerul Justiţiei, iar apoi către Administraţia Prezidenţială pentru ca Marius Balo să fie transferat în ţară, dar că până acum, aceste demersuri au rămas fără răspuns.

Ministerul Justiţiei: Depunem toate eforturile pentru declanşarea procedurii de transfer

Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale.

Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se precizează în comunicatul transmis ieri de Ministerul Justiței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri