"Pragul lui Dragnea" | Şefa ICCJ: "Trebuie să aibă un cuantum relativ mic"

Data publicării:
cristina tarcea

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spune că nu poate vedea altfel decât cum a văzut CCR chestiunea abuzului în serviciu, astfel că singura discuţie care poate fi purtată acum este cea a valorii pragului pentru această infracţiune. Ea mai susţine că în acest caz s-ar putea justifica adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă.

"Nu pot să o văd altfel decât cum a văzut-o CCR. Prin urmare, singura discuţie care se poate purta este aceea a cuantumului, a valorii acestui prag. (...) Îmi este foarte greu de spus acest lucru, cu atât mai mult cu cât nu a apărut încă motivarea deciziei CCR, pentru că atât timp cât doar chestiunea pragului a făcut obiectul ei de analiză, probabil vor exista anumite detalii privind acest aspect al pragului. Şi atunci, în funcţie de asta, se poate discuta. Cred că acum sunt premature discuţiile cu privire la nivelul pragului, pentru că dacă CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei... Sigur, pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic, dacă a avut în vedere alte aspecte, cuantumul poate diferi faţă de ceea ce a avut în vedere CCR", a declarat preşedinta instanţei supreme, luni, la finalul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit News.ro.

De asemenea, ea consideră că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă s-ar putea justifica în acest caz: "OUG se justifică întotdeauna c\nd există o urgenţă. Prin urmare, dacă instituţia abuzului în serviciu, astfel cum a fost conturată de CCR, nu poate fi pusă în aplicare de instanţă decât în urma unei modificări legilative, din punctul meu de vedere condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Parlament, că aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale referitoare la necesitatea stabilirii unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, apoi va demara consultări publice şi abia pe urmă va stabili nivelul pragului care să facă diferenţa între răspunderea contravenţională, administrativă şi penală în cazul abuzului în serviciu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat de mai multe ori că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanţă de urgenţă, precizând că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri