Predoiu, după decizia Greciei în cazul lui Oprescu: Unii condamnaţi găsesc „portiţe” în legislaţia străină pentru a scăpa de închisoare

Data publicării:
sorin oprescu filmat de un cameraman vazut din spate
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că a ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, problema că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc portiţe legale în legislaţia străină pentru a se sustrage executării pedepsei în unele state membre ale UE.

Declaraţiile vin în contextul în care Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Ministerul Justiţiei respectă independenţa judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfăşurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între statele membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc portiţe legale în legislaţia străină pentru a se sustrage executării pedepsei în unele state membre ale UE. Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de lege pentru fugari, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent, a spus Predoiu, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Justiţiei, instanţele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare şi de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autorităţile române de aplicare a legii.

E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoaşterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupţiei, în aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele state membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor, unele dintre ele antamând fondul deciziei instanţei române.

În ce ne priveşte, ne vom continua în limita competenţelor eforturile la nivel comunitar european de a creşte eficienţa cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleaşi standarde de exigenţă în toate statele membre ale UE. Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupţiei şi recunoaştere a executării hotărârilor judecătoreşti definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE, a subliniat Predoiu.

El adaugă faptul că una dintre explicaţiile unor abordări diferite din partea unor instanţe străine este neîncrederea în deciziile instanţelor române, creată de persistenţa MCV, particular doar două state membre ale UE, alături de Mecanismul Rule of Law valabil pentru toate statele membre ale UE.

Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiţiei este obiectivul esenţial în acest sens, a mai spus ministrul Justiţiei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri