Premieră în justiție. Un fost președinte al României dă declarații într-o anchetă internațională

Data publicării:
Traian Basescu iese de la DNA
Traian Băsescu, la DNA Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premieră în justiţie - un fost preşedinte al României a dat declaraţii într-o anchetă internaţională, coordonată din Israel. Traian Băsescu a fost chemat, vineri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce de la Tel Aviv a fost cerut ajutorul procurorilor români. Anchetatorii de acolo investighează mai multe persoane bănuite că ar fi spălat bani obţinuţi din afaceri desfăşurate inclusiv în România.

ORA 9:55. Traian Băsescu intră la DNA.

- Bună dimineaţa!

- Bună dimineaţa! De ce aţi venit?

- În calitate de martor.

- În ce dosar?

- Chiar nu ştiu în ce dosar!

- Credeţi că este vorba despre dosarul care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu?

- Să credeţi la biserică. Hehehe!

- Aveţi ceva informaţii cu privire la acest dosar?

Fostul preşedinte al României a stat aproape patru ore în sediul Direcţiei Anticorupţie din Bucureşti. La ieşire, s-a ferit să dea detalii despre întrebările adresate de anchetatori.

ORA 13:30. Traian Băsescu iese de la DNA

- Domnule preşedinte, o premieră prezenţa dumneavostră la DNA, în calitate de martor.

- Da, am fost martor la o comisie rogatorie.

- În ce ţară?

- Eh!

- Este vorba despre Israel?

- Nu...ei!

- Sunt informaţii pe care le-aţi cunoscut în calitate de preşedinte al României? Este vorba despre finanţarea campaniei electorale?

Informaţiile Digi24 arată că audierea a avut loc în urma unei solicitări venite din Israel.

Procurorii români nu au comunicat în ce dosar li s-a cerut sprijinul. Însă anul trecut, în august, presa din Israel scria că omul de afaceri Beny Steinmetz şi unul dintre apropiaţii săi, Tal Silberstein, sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, unele legate de afacerile lor din România. Cei doi sunt judecaţi în lipsă, în dosarul retrocedărilor presupus frauduloase către Paul al României. Iar Tal Silberstein a făcut parte, în 2009, din echipa de consultanţi a lui Traian Băsescu, candidat, atunci, pentru al doilea mandat.

Citiți și:  Benny Steinmetz şi Tal Silberstein, audiaţi pe baza unor informaţii primite de la autorităţile române

Audierea fostului preşedinte vine la doar o zi după ce jurnalistul Dan Andronic, consultant pentru aceeaşi campanie electorală, a dat şi el declaraţii la Parchet, tot pentru autorităţile judiciare din afara României.

- De ce v-au chemat procurorii?

- Ca martor!

- De ce? Ce aţi putea ştii dumneavoastră?

- Cred că ştiu cel puţin la fel de multe cât ştiţi şi dumneavoastră.

Fostul preşedinte a mai dat cu subsemnatul în clădirea de pe Ştirbei Vodă în urmă cu 15 ani, pe vremea când acolo funcţiona fostul Parchet Naţional Anticorupţie.

traian basescu in 2003
Traian Băsescu în 2003, la Parchetul Național Anticorupție Foto: captura TV

În 2003, Traian Băsescu era primar general al Capitalei şi era pus sub învinuire în dosarul Flota, pentru presupuse ilegalităţi din mandatul de ministru al transporturilor, din anii '90. La scurt timp după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 2004, la primul termen de judecată în acest proces, curtea supremă cerea procurorilor să refacă ancheta. Magistraţii au cerut o nouă expertiză, care a condus, într-un final, la clasarea cauzei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri