Premierul, la CSM: Nu am făcut nicio nominalizare pentru șefia DNA și cea a Parchetului General

Data publicării:
02042013 ponta cms


Actualizare 12.41. S-a discutat doar despre procedură și opinia procurorilor este de a merge pentru un proces de selecție similar celei din mandatul Monei Pivniceru, a mai spus Victor Ponta. „Probabil voi numi mai întâi un nou ministrul al Justiției” care să se ocupe de procedura de selecție, a adăugat premierul, precizând că nu are voie să rămână ca interimar mai mult de 45 de zile.

„Nu ştiu, o să discut cu domnul Antonescu”, a declarat Victor Ponta, întrebat când estimează numirea unui nou ministru.

Nu am discutat cu Antonescu cine va fi viitorul ministru al Justiţiei, a susţinut Ponta, care a adăugat că acesta "va fi eficient".

Întrebat dacă Ministerul Justiţiei va rămâne la PNL, Ponta a răspuns: "Sigur, de ce nu".

„Secţia pentru procurori a solicitat ministrului interimar realizarea unei proceduri de selecţie pentru persoanele care urmează să fie nominalizate la funcţiile cheie din Ministerul Public. Noi avem o procedură privind derularea interviului”, a declarat şeful CSM, Oana Schmidt Hăineală.

Actualizare 11.41. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere, informează Mediafax.

Actualizare 11.05. Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul CSM și a intrat la întâlnirea cu procurorii fără să facă declarații.

Actualizare 11.03. Şeful Executivului a fost întrebat de reporteri, după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, dacă va face astăzi nominalizările la şefia Parchetelor şi dacă o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Premierul a spus "Da", fără a preciza la care întrebare a răspuns.  

Secţia pentru procurori a CSM dă, potrivit legii, avizul consultativ asupra propunerilor ministrului Justiţiei, înainte ca acestea să ajungă la preşedintele României, cel care are ultimul cuvânt. Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, va urma însă o procedură diferită de cea a fostului ministru, Mona Pivniceru.

Diferența dintre cele două proceduri este, în primul rând, că procedura aleasă de Victor Ponta este mai simplă, pentru a evita eșecul din mandatul fostului ministrul al Justiției, când propunerile Monei Pivniceru au fost respinse de șeful statului.

Președinția a anunțat, în ianuarie, că șeful statului nu e de acord cu propunerile Monei Pivniceru la conducerea Parchetului General și a DNA. Cele două propuneri erau Tiberiu-Mihai Nițu și, respectiv, Ioan Irimie. Cei doi primiseră deja aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii.

În cursul acestei zile, premierul se va întâlni cu procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a discuta despre persoanele care ar putea ocupa cele două funcții: cea de procuror-șef al DNA și de procuror general al României. Ulterior, premierul va avea discuții pe această temă și cu președintele Traian Băsescu.

Circa 15 persoane s-au strâns, astăzi, în fața CSM, unde protestează față de numirea procurorilor-șefi ai DNA și ai Parchetului General și a situației din justiție, în general.

Disensiuni în USL

Premierul Victor Ponta a răspuns, luni, criticilor formulate de aliatul său Crin Antonescu, privind propunerea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Victor Ponta i-a transmis liderului liberal că numirea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea direcţiei nu se compară cu numirea unor pedelişti în fruntea PNL. Subiectul numirii procurorilor nu se discută nici la PSD, nici la PNL, a precizat Victor Ponta.  

„Nu vorbim la şedinţă despre procurori. Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, punem la Antena 3 procurori. Deci nu avem subiectul acesta pe ordinea de zi. Am văzut că este o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc”, a declarat Victor Ponta.

Crin Antonescu, președintele PNL, a precizat duminică seară, într-o emisiune televizată, că premierul Victor Ponta a dorit să asume interimatul în fruntea Ministerului Justiţiei, pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi a procurorului şef al DNA.

„În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun”, a declarat preşedintele PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri