Preot din județul Botoșani, acuzat că a condus o rețea de contrabandă cu țigări

Data publicării:
biserica

În fiecare Duminică, Dumitru Horga vine la slujbă alături de noul preot paroh. Aşa s-a făcut îndrăgit de sătenii din Cândeşti. Acum, de când procurorii au început urmărirea penală pe numele lui, conducerea Bisericii nu îl mai vrea în altar.

„De trei ani de zile el a fost pensionat în urma unor abateri pe care le-a avut de la disciplina bisericească și pe el am încercat să-l îndreptăm, atat s-a putut”, spune preot Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Preotul este acuzat că din postura de lider al reţelei de contrabandă a supravegheat, între vara lui 2008 şi începutul lui 2009, 35 de transporturi ilegale de ţigări, aduse în ţară prin Vama Siret. Ar fi adus 290.000 de pachete, spun procurorii. Localnicilor nu le vine să creadă că preotul pe care îl cunosc de atâţia ani a încălcat legea.

„Părintele nici nu fumează”, spune o persoană din parohie.

Casa în care locuieşte preotul este uşor de observat în sat. Are o curte mare, pavată, cu un mic heleşteu şi cu lampioane pe margine. Iar în garaj îl aşteaptă o maşină scumpă. Unii săteni susţin că la poarta preotului vin des oameni care nu sunt de prin partea locului.

Cine-s aceia numai el îi cunoaște, eu de unde să-i cunosc”, spune o localnică.

Şi nu sunt singurele probleme pe care le are cu legea. În 2008, preotul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă. Le promitea oamenilor, că îi ajută să rezolve anumite probleme la instituţii de stat. Pentru acea condamnare, Biserica l-a sancţionat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri