Sari la conținut

Preoții din Petroșani strâng semnături pentru eliberarea Monicăi Iacob Ridzi: A ajutat bisericile

 

Camera ascunsă:

- Bună ziua! Aveţi tabelul pentru doamna Ridzi?

- Da! Stați la rând!

- La rând?

- Să completeze domnul şi imediat completaţi şi dumneavoastră, numai o secundă.

Astfel de liste se găsesc în mai multe biserici din Petroşani, oraşul în care soţul Monicăi Iacob Ritzi este primar. Oamenii vin cu buletinul, completează tabelul cu numele, prenumele, seria şi semnătura şi abia după aceea merg să se închine la icoane.

„De ce am semnat? Pentru că doamna Ridzi este o femeie foarte, foarte bolnavă, nu este indicat pentru sănătatea ei”, a spus unul dintre semnatari.

„Am văzut în jur de 5-6 tabele în această biserică”, adaugă o persoană.

„Eu am semnat. (Reporter: Vi se pare normal ca biserica să facă asta?) Nu ştiu”, a răspuns o femeie.

Astfel de tabele găsesc credincioşii în mai multe biserici din Valea Jiului. Trebuie strânse 10.000 de semnături.

Reprezentanții Bisericii spun că s-au alăturat societăţii civile şi nu ştiu ce vor face la final cu listele cu semnături. Nu consideră demersul nepotrivit.

„Este un lucru creștinesc, fiecare se regăsește în bucuria și necazul celuilalt. Mă doare sufletul”, afirmă Petrache Crețu, protopop.

Soţul Monicăi Iacob Ridzi, primarul din Petroşani, admite că semnăturile nu au nicio valoare legală. Apreciază însă „sprijinul moral” pe care acestea le acordă.

„Nu ştiu ce s-ar putea face cu ele. Sigur, din punct de vedere moral e un sprijin pentru demersurile pe care noi încercăm să le facem, dar nu știu ce finalitate pot să aibă”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primar în Petroșani.

Monica Iacob Ridzi este condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.