Presa internaţională: România riscă să ajungă pe lista neagră a UE

Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Guliver / GettyImages

Avertismentul lansat de oficialii Comisiei Europene este comentat de presa internaţională. România riscă să ajungă pe lista neagră a statelor în care independenţa justiţiei este pusă în pericol, comentează jurnaliştii străini.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Guliver/GettyImages

Comunicatul Comisiei Europene este un avertisment pentru România, înainte de a se trece la măsuri mai drastice, susţine publicaţia EUObserver. Jurnaliştii, care citează surse de la Bruxelles, spun că România ar putea intra în aceeaşi categorie cu Polonia, ţară împotriva căreia a fost declanşat mecanismul care ar putea să o lase fără drept de vot. Şi în cazul Poloniei, problema o constituie tot reforma justiţiei despre care oficialii UE spun că ameninţă statul de drept.

„Şefii Comisiei avertizează România faţă de schimbările legilor justiţiei” - a titrat şi portalul Politico. Ca subtitlu, publicaţia online ia şi un citat din comunicatul Comisiei Europene, care spune că „Independenţa sistemului juridic din România şi capacitatea de a lupta cu corupţia sunt pietre de temelie esenţiale ale unei Românii puternice”.

„Ruptura din UE faţă de statul de drept se adânceşte. Semne de întrebare legate de corupţie şi justiţie independentă în România” - este titlul unui articol amplu din Financial Times. Celebrul cotidian britanic notează că Bruxelles-ul a cerut Bucureştiului să renunţe la modificările plănuite, despre care criticii spun că ar putea opri anchetele în cazul a sute de politicieni şi oficiali acuzaţi de corupţie.

„UE avertizează România în legătură cu reformele judiciare pe care le plănuieşte” - a scris și Deutsche Welle. Publicaţia germană susţine că este pentru prima oară când Bruxelles-ul critică România în mod oficial pentru reforma sistemului de justiţie. Asta duce ţara noastră pe o listă neagră, alături de Polonia şi Ungaria, state care se ceartă cu Bruxellesul pe teme legate de statul de drept.

„Bruxelles-ul spune României să regândească legile justiţiei” - a titrat şi portalul Balkan Insight, specializat în această regiune a Europei. Jurnaliştii au amintit că România este de mai bine de 10 ani sub monitorizare, prin MCV.

Citește și: Răspunsul lui L. Dragnea şi C. P. Tăriceanu: Comisia Europeană a fost incorect informată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri