Președintele a promulgat Legea bugetului

Data publicării:
zegrean curtea constitutionala -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik

 

Legea bugetului pe 2015 este constituţională: Foto Augustin Zegrean - MediafaxFoto

ACTUALIZARE 18:10  „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 decembrie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2015 și Decretul privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curții Constituționale a României de a respinge sesizarea de neconstituționalitate”, anunță Administrația prezidențială.  


„Criticile aduse acestei legi nu reprezintă încălcări ale legii fundamentale”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Liberalii au făcut contestaţia pe motiv că bugetul pe 2015 s-ar baza pe resurse care nu există. De cealaltă parte, Guvernul a reproşat opoziţiei că a pus în pericol pensiile, salariile şi indemnizaţiile mai mari din 2015.  

„Este probabil pentru prima dată în istoria României când guvernul în funcție se prezintă în fața Parlamentului cu o improvizație de la un capăt la altul. De fapt, cu un proiect de buget nerealist, neprofesionist și, lucrul cel mai grav, mincinos. Este încă o poantă, o șmecherie tipica guvernării dumneavoastră”, spunea liberalul Eugen Nicolăescu despre proiectul de buget pe 2015.

Liberalii au anunţat, încă din ziua în care bugetul a fost votat în Parlament, că se vor adresa Curţii Constituţionale.

„Avem două argumente din legea fundamentală a României, și anume principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, spunea Eugen Nicolăescu.

„Atâta timp cât în comisiile de specialitate practic nu au fost voturi împotrivă înseamnă că acolo lucrurile s-au dezbătut serios, înseamnă că erau făcute bine”, a fost replica premierului Ponta.

La rândul său, Ministrul Muncii, Rovana Plumb susţine că această contestaţie depusă de opoziţie pune în pericol majorările de pensii şi salarii prevăzute în buget.

„Se poate întârzia în ceea ce privește aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creșterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari - sănătate și educație”, a spus ea.

Guvernul a promis că în 2015 va adăuga la pensii cinci procente, că va dubla alocaţiile pentru 600.000 de copii şi va indexa indemnizaţiile celor cu dizabilităţi cu 16%. A fost prevăzut în lege că salariul ajunge la 1.050 de lei şi că pensia minimă creşte de la 350 la 400 de lei. Victor Ponta spune şi că, cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016, TVA pentru produse alimentare va fi redus la 9%.

„Nu va fi afectată nicio pensie, niciun salariu de atacul nostru la CCR”, a spus un alt liberal, Ludovic Orban.

Din 1993, bugetul a fost verificat de Curtea Constituţională de nouă ori. Ultima dată, în 2013. Cele mai multe critici au vizat forma legii sau modalitatea în care a trecut prin Parlament. Curtea a respins toate plângerile. Respingerea sesizării înseamnă că legea poate fi promulgată. Preşedintele are cel mult 10 zile la dispoziţie să facă acest lucru, de la primirea deciziei Curţii. Dacă însă, judecătorii decid că legea bugetului pe 2015 este neconstituţională, actul se va întoarce în Parlament pentru eliminarea dispoziţiilor criticate de Curte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri