Sari la conținut
News Alert

Preşedintele CCR, despre dosarul lui Toni Greblă: Nu primesc cu bucurie vestea

„Trebuie să văd, să întreb. Nu ştiu despre ce e vorba, nu e bine pentru CCR ce se întâmplă. Nu înseamnă că e şi vinovat dacă a fost audiat. Nu primesc cu bucurie vestea. O să discutăm cu toţii. Dacă ar fi pus sub acuzare se suspendă din calitatea de judecător. Nu pot să ştiu ce ar face el. Nu mi-aţi dat o veste bună deloc”, a declarat Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit astăzi în şedinţă, pentru a lua act de comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din care rezultă că faţă de Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni.

„Potrivit art. 66 alin. (1) şi (3) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale:

Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

Prin urmare, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor prevăzute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii.

De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.

Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată”.