Președintele CSM: Procuror general și șef al DNA vor ajunge cei mai buni oameni

Data publicării:
30012013 20haineala-46726

„Prezentul Raport constată că s-au adoptat măsuri pentru a îndepărta preocupările manifestate în raportul din iulie 2012, dar exprimă preocuparea comisiei faţă de persistenţa unor amenințări la independența justiției, faţă de o anumită instabilitate instituțională și faţă de presiunile exercitate asupra unor magistraţi și a unor instituții cheie”, a afirmat Oana Hăineală, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta a declarat că CSM a luat act de conținutul Raportului și consideră că reprezintă o constatare obiectivă a evoluțiilor din ultimele luni.

„Comisia își manifestă preocuparea faţă de lipsa de transparență a procedurii de numire a procurorilor general și DNA. Ne manifestăm disponibilitatea pentru a colabora cu Ministerul Justiției pentru a duce la bun sfârșit aceste proceduri și pentru a ne asigura că oamenii cei mai buni ajung în aceste funcţii”, a mai completat Hăineală, făcând referire la desemnarea procurorului general al României și al procurorului șef al DNA.

Președintele CSM a solicitat Legislativului și Executivului să adopte măsurile pentru ca ireversibilitatea sistemului judiciar și independența justiției să nu mai poată fiamenintate, inclusiv prin reglementări care să sancționeze abaterile de la deontologia mass-media, dar să aibă în vedere că sistemul se confruntă cu implementarea codurilor și are nevoie de finanţare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri