Președintele ÎCCJ:„Nu pot să admit ideea că un magistrat ar putea da o declarație care contravine unei realități obiective”

Data publicării:
LIVIA STANCIU CROP

„Dacă se doresc a fi efectuate verificări, să se înceapă cu persoana mea. Nu pot să admit ideea că un magistrat ar putea să-și permită să dea o declarație în care să susțină un lucru care contravine unei realități obiective”, a spus Livia Stanciu.

Declarația sa vine după ce judecătorul Horaţius Dumbravă a propus, în cadrul şedinţei de plen de marţi, ca preşedintele Klaus Iohannis să medieze o următoare şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, în care să fie abordat subiectul implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut, în 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor în faţa suspiciunii că SRI se implică în actul de justiţie, conform unui comunicat de presă al UNJR.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a spus că legea nu permite existența unor agenți sub acoperire în rândul magistraților.

„Pe de altă parte, orice suspiciune trebuie verificată. Nu putem lăsa să planeze asupra magistraților asemenea tipuri de suspiciuni”, a adăugat el.

În ședința de astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a fi făcute verificări cu privire la posibila afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către Serviciul Român de Informaţii.

Astfel, inspectorii judiciari urmează să stabilească dacă a fost încălcată independenţa actului de justiţie în urma afirmaţiilor şefului Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, care a spus că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri