Sari la conținut

Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, vrea să se pensioneze şi să fie eliberată din funcţie din 13 iulie

 

Purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi, a declarat, pentru News.ro, că cererea de pensionare a preşedintelui ICCJ Livia Stanciu a fost înregistrată luni la Consiliu.

Livia Stanciu solicită să fie eliberată din funcţie, în urma pensionării, din 13 iulie, când va prelua funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Judecătoarei Livia Stanciu îi expira mandatul de preşedinte al ICCJ în septembrie 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 9 iunie, decretul de numire a Liviei Stanciu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, începând cu data de 13 iulie. Mandatul Liviei Stanciu la Curtea Constituţională va fi pentru o perioadă de nouă ani.

Livia Stanciu devine judecător la CCR după ce timp de şase ani a fost preşedinte al instanţei supreme. De numele ei se leagă condamnările la închisoare cu executare în cazul fostului premier Adrian Năstase, al omului de afaceri Gigi Becali, al fostului senator Cătălin Voicu, precum şi, mai recent, condamnarea cu suspendare a liderului PSD Liviu Dragnea.

Livia Stanciu a avut două mandate succesive de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce a fost numită în această funcţie de preşedintele Traian Băsescu în septembrie 2010 şi reînvestită în septembrie 2013. Stanciu este în magistratură din 1980.