Primarul Brașovului, George Scripcaru, bănuit că ar fi folosit venituri ilegale pentru campania din 2012

Data publicării:
schema scripcaru

Contractele încheiate pentru încălzirea Braşovului îi dau acum fiori reci edilului George Scripcaru, care a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El a fost vizitat acasă de anchetatori, care au ajuns apoi şi la Primărie, dar şi la sediul mai multor firme.

George Scripcaru e acuzat de abuz în serviciu în acest caz în care prejudiciul ar fi, potrivit procurorilor, de 30 de milioane de lei. 

Printre altele, Primăria Braşov ar fi plătit unei firme mai multă energie termică decât era nevoie, iar surplusul ar fi fost plimbat prin reţea sau pur şi simplu irosit. În acelaşi dosar a fost reţinut şi Mihai David, fostul director al Hidroelectrica, unul dintre cei care controlează firma vizată de anchetă.

După aproape două ore de audieri, procurorii anticorupţie l-au reţinut, luni, pe primarul Braşovului, George Scripcaru, pe care îl acuză de abuz în serviciu. Surse din anchetă susţin că e vorba de contracte încheiate după intrarea în insolvenţă a CET Braşov, producătorul energiei termice din oraş.

Din 2011, rolul companiei a fost luat de două firme : una deţinută de Consiliul Local, care se ocupă de distribuţie căldurii, şi o firmă privată, BEPCO SRL, responsabilă cu producerea agentului termic.

Procurorii DNA susţin că George Scripcaru s-a folosit de funcţia sa pentu a convinge conducerea CET Braşov să cedeze locul pe piaţă companiei BEPCO. Astfel, firma a reuşit să se conecteze gratuit la reţeaua naţională de electricitate şi a primit tot gratuit o parte din utilajele companiei aflate în insolvenţă. Aparatura a fost folosită pentru a produce agent termic pe care BEPCO l-a vândut apoi către Tekron, firma Primăriei. A încasat, de asemenea, şi subvenţiile pentru gigacalorie. Una peste alta, Primăria Braşov ar fi pierdut cel puțin 30 de milioane de lei.

Potrivit DNA, instituţia condusă de George Scripcaru a pierdut bani şi pentru că a plătit, prin firma Tetkron, pentru mai multă energie termică decât avea nevoie. Surplusul n-a ajuns în casele oamenilor, ci ar fi fost plimbat prin reţea ori pur și simplu irosit, prin deschiderea capetelor de coloană.

La audieri a ajuns si omul de afaceri Călin Costan, bănuit că ar controla prin interpuşi firma BEPCO.

Anchetatorii mai spun că o parte din banii obţinuţi ar fi fost folosiţi de primar în campania pentru alegerile locale din 2012.

O parte din banii obţinuţi în mod injust au fost utilizaţi, din dispoziţia sa, pentru achiziţionarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, George Scripcaru a dat dispoziţii să se post-constituie înscrisuri şi ulterior a solicitat Consiliului de Administraţie al SC Tetkron SRL "să găsească vinovaţi" pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajaţi, deşi cunoştea situaţia reală a acestor operaţiuni financiare. Ulterior, funcţionarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane”, precizează DNA.

George Scripcaru urmează să fie prezentat, marţi, Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ancheta DNA a intervenit cu o zi înainte de şedinta Consiliului Local Braşov, în care ar trebui să se decidă dacă Primăria va acoperi, din bani publici, pentru al patrulea an la rând, pierderile din reţeaua de distribuţie a oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri