Sari la conținut
News Alert

Primarul Craiovei află dacă rămâne în arest la domiciliu. Olguța Vasilescu: În România anului 2016 se arestează primari pentru că văruiesc clădiri

ACTUALIZARE 10.51: Lia Olguța Vasilescu a ajuns la Curtea de Apel București, unde se judecă contestația față de măsura arestului preventiv impusă de Tribunalul București. Primarul Craiovei a adus mai multe fotografii cu clădirile pentru care ar fi luat mită. Ea a negat acuzațiile procurorilor. 

„Vreau să știți cu toții de ce sunt aici. Sunt patru infracțiuni de luare de mită. Este vorba despre patru clădiri din centrul Craiovei. Aceasta este mita pe care aș fi luat-o eu. Nu înțeleg foarte bine cine este mituitorul și mituitul. Înțeleg că mituitul aș fi eu, dar nicăieri în dosar nu scrie că aș fi luat vreo sumă de bani. În România anului 2016 se arestează primari fiindcă văruiesc clădiri. Am văzut declarațiile de dosar. Nu sunt împotriva mea. Ei au spus că a fost o rugăminte de la Primărie și s-au gândit că e bine să lucreze cu primăria. Au făcut lucrările printr-un ONG”, a spus Olguța Vasilescu.

Referitor la cealaltă acuzație, care vizează campania electorală din 2012, primarul Craiovei a declarat că toate cheltuielile au fost plătite de USL. 

„Noi am produs deja contractul cu firma care l-a adus pe Goran Bregovic, totul a fost plătit de USL. Am atașat și alte contracte pentru servicile de curățenie, de pază, tot ce se face pentru un concert. La fel, plătite de USL”, a spus Lia Olgușa Vasilescu. 

Primarul Craiovei a mai precizat că doi dintre denuțătorii ei ar fi venit la ea ca să îi ceară să facă mai multe lucruri ilegale. 

„Sunt trei denunțători. Toți trei cu dosare penale. Doi dintre ei au venit la mine să îmi ceară diverse lucruri ilegale. Unul a fost scos din birou cu poliția pentru că a încercat să mă agreseze”, a declarat Olguța Vasilescu. 


Primarul Craiovei a fost plasată în arest la domiciliu pe 31 martie printr-o decizie a Tribunalului București. Lia Olguța Vasilescu este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Acuzațiile aduse de procurori se referă la sponsorizări pentru campania electorală din 2012. Potrivit DNA, mai mulți oameni de afaceri „au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”.

Au fost obținute astfel „donații” de peste 135.000 de euro, cu care s-au realizat materiale electorale și au fost organizare spectacole pentru campania Liei Olguța Vasilescu, potrivit DNA. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

O altă acuzație se referă la o mită de aproape 550.000 de lei pe care Lia Olguța Vasilescu ar fi primit-o de la oameni de afaceri în schimbul unor contracte pentru lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Banii ar fi fost virați prin intermediul ONG-ului condus de Elena Daniela Popescu.

Citiţi şi: De ce a reținut-o DNA pe Lia Olguța Vasilescu. Acuzațiile oficiale

Politicienii pe care Olguța Vasilescu îi acuza de corupție

Avocatul Olguței Vasilescu: Dosarul nu are legătură cu Adrian Mititelu

C. T. Popescu: Nu este finalul carierei politice a Olguței Vasilescu. La noi, hoții sunt simpatizați

Elena Udrea: Sunt indignată de felul în care Lia Olguța Vasilescu a fost scoasă cu cătușe din sediul DNA