Primarul din Corbeanca, reţinut de DNA într-un dosar de retrocedări. Mită de 4 milioane de euro în bani și terenuri

Data actualizării: Data publicării:
intrare sediu dna
Foto: Facebook / DNA

Primarul localităţii Corbeanca, Valeriu Anton, a fost reţinut vineri de procurorii DNA într-un dosar privind retrocedări de terenuri. Primarul este acuzat că a cerut și primit mită - în bani și terenuri - de aproximativ 4 milioane de euro, pentru a aproba restituirea unor suprafețe de teren. Alături de Valeriu Anton, procurorii au mai reținut un complice, care, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ar fi nepotul său, Robert Ilie Mihăilă.

ACTUALIZARE DNA a anunțat vineri reținerea primarului din Corbeanca, acuzat de luare de mită, spălare de bani și instigare la spălare de bani. Alături de acesta a fost reținută o altă persoană, care, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ar fi nepotul său, Robert Ilie Mihăilă.

Procurorii DNA îl acuză pe Valeriu Anton că a cerut și primit mită pentru a aproba restituirea unor terenuri. Mita ar fi fost primită în bani și terenuri, pe care ulterior le-a vândut, obținând în total aproximativ 4 milioane de euro.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:

  • luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
  • spălare a banilor,
  • instigare la spălare a banilor, în formă continuată;

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Știrea inițială

În dosar sunt vizate fapte de luare de mită şi spălare de bani, cea mai mare sumă încasată de edil depăşind 1,4 milioane de euro, potrivit surselor citate de Agerpres.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat, joi, percheziţii în şase locaţii din judeţul Ilfov într-un dosar în care se investighează fapte de corupţie comise în perioada 2011 - 2017.

„În cursul zilei de 04 mai 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în șase locații, situate pe raza județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, precizează DNA.

Instituția nu a oferit detalii suplimentare și a adăugat doar că în acest dosar, legat de retrocedările de terenuri din Corbeanca, procurorii beneficiază de sprijin din partea jandarmilor și că va oferi informații suplimentare „atunci când împrejurările vor permite”.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că percheziţii ar fi avut loc şi la sediul Primăriei Corbeanca.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri